EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Pacienţii unui spital din Bucureşti vor face dializă fără aparat, după o metodă inventată de medici români şi premiată la Geneva

1

Invenţia medicilor de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală, prin care pentru dializă este folosit propriul organism, respectiv peritoneul, a fost premiată cu aur în 2010 la Salonul de Inventică de la Geneva, creaţia primind brevetul naţional

„Suntem foarte bucuroşi. Am primit deja brevetul naţional pentru invenţia noastră şi, în această lună, vom începe testele clinice în Spitalul «Sfântul Ioan». Totodată, împreună cu alţi nouă profesori, vom depune documentaţia în vederea obţinerii unui brevet internaţional pentru această invenţie„, a declarat profesorul doctor Alexandru Ciocâlteu.

În urmă cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodă revoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea, scrie Gândul.

„În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul. Deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori, puţini sponsori au fost dispuşi să susţină financiar invenţia„, a mai spus profesorul Ciocâlteu.

De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce ”urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului”. Medicii folosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu care elimină urina fiziologic prin vezica urinară. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic două microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentru a elimina lichidul prin vezică.

„Nu am crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de zece ori va aştepta aproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează o afacere mondială de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scăderea preţurilor de zece ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marile companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu arată interes deosebit. Este soarta multor invenţii excepţionale ale cercetătorilor români”, a spus profesorul Ciocâlteu.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    Normal ca nu intereseaza asa ceva.Pun pariu ca s-au descoperit si tratamente cu eficienta extrem de ridicata pentru orice fel de cancer sau alte boli care ne macina in secolul nostru.Dar, evident ca nu se vrea, deoarece trebuie „hranite” marile corporatii ale lumii.O intreaga teorie a conspiratiei. 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.