EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Profesiile agricole sunt cele mai complexe de pe glob, susţine Valeriu Tabără

0
Lumea a avut câteva civilizaţii legate strict de agricultură – a grâului, orezului, porumbului şi desigur a cartofului, celelalte fiind de complementaritate, şi tot atât de adevărat este că profesiile agricole sunt cele mai complexe ce se studiază în acest moment pe glob, a afirmat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, la ceremonia de deschidere a noului an de studii la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

„Cei activi în aceste profesii lucrăm tot timpul cu viaţă şi pentru viaţă. Sănătatea nu începe în seringă sau în pastilă, ci în alimentele pe care le punem pe masă şi în modul de viaţă pe care îl ducem. Domeniul ştiinţelor agricole, care oferă acest element de siguranţă de viaţă – şi nu aş spune numai de siguranţă alimentară – este şi va deveni unul dintre cele mai importante după ce ani şi ani a stat în coadă, inclusiv ca mod de stimulare şi de abordare a sistemului agricol”, a spus Valeriu Tabără.

El a subliniat că în acest moment, în ţările cu o industrie şi o agricultură dezvoltate, migrarea populaţiei nu este de la sat la oraş ci invers, de la oraş la sat.

„În ţările care îşi respectă patrimoniul şi obiectivele mari, şi care oferă stabilitate, gestionarea resurselor naturale şi a celor producătoare de hrană sunt cele mai importante. Noi mai avem multe de făcut din acest punct de vedere”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabară a insistat asupra ideii că România nu va fi niciodată o ţară care să sufere de lipsă de alimente, decât dacă noi, românii, nu vom trata cu serioritate acest sector.

„România este exportatoare de securitate alimentară. Pentru cei ce pun sub semnul întrebării anumite evaluări, vreau să spun cu toată răspunderea că România poate evolua spre peste 10 milioane de tone de grâu, 20 de milioane de tone de porumb, un milion de hectare cultivate cu soia şi producţie de proteină. Discutăm acum, iată, de aproape 2 milioane de tone de floarea soarelui realizate.

Perspectiva, prin valorificarea a circa 50% dintr-un potenţial nevalorificat, ar însemna aşezarea României într-o zonă de mare importanţă în economia produselor agroalimentare, nu numai la nivel naţional şi regional, ci şi la nivel mondial”, a arătat Valeriu Tabără, adăugând că acesta este terenul de acţiune pentru specialiştii în agricultură şi viitorii absolvenţi ai USAMV, care trebuie să vizeze atât producţia, cât şi valorificarea ei.

Ministrul Agriculturii le-a spus studenţilor că fitotehnia, economia şi managementul sunt la fel de importante, iar unul dintre „marile păcate de până acum a fost un anumit tip de politică făcut la nivel naţional, acela de a produce cantititiv: niciodată nu ne-am dus spre calitate şi prea puţin spre marketing şi piaţa de desfacere”, a explicat Valeriu Tabără.

„Când punem un bob de grâu în pământ, punem o fracţiune de cent sau de eurocent. Dacă ea nu se în înmulţeşte de zece ori, munca este în zadar. Problema noastră este să gândim într-un sistem cantitativ şi calitativ. Dincolo de el apare şi iniţiativa, capacitatea de a avea idei şi parteneriate.

Agricultura se bazează pe sisteme, iar ele trebuie să fie lăsate să se aşeze libere, de la sistemul „verde”, ecologic, la sistemul intensiv. Toate trebuie însă să se construiască spre două obiective majore: asigurarea hranei calitativ şi cantitativ, şi în relaţia cu mediul”, a mai spus ministrul Agriculturii.

El a evidenţiat că marele câştig al USAMV din Cluj-Napoca sunt parteneriatele sale cu instituţii europene de renume.

„Îi mulţumesc domnului rector Doru Pamfil pentru ceea ce a însemnat transferul de ştiinţă şi de argumente spre anumite poziţii pe care trebuie să le aibă România. Nu ştiu dacă am fi reuşit mare lucru în demersurile noastre fără sprijinul de la Cluj şi mulţumesc public pentru acest lucru”, a afirmat Valeriu Tabără.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.