Recensământul din 9 octombrie: o imagine a Italiei care se schimbă

0

Recensământul din 9 octombrie, din Italia, va certifica faptul că în Italia s-au schimbat mulţi parametri ai vieţii sociale, se arată într-un comentariu publicat de La Stampa în ediţia de luni (03 octombrie 2011).

S-au dus vremurile bune când exista un singur tip de familie şi un singur tip de cetăţean italian şi când era simplu să completezi chestionarul pentru recensământ, notează ziarul menţionat.

Acum s-au schimbat aproape toate rolurile, în schimb cel de socru/soacră nu numai că au rămas ci chiar s-au extins. „Este socru/soacră al titularului locuinţei şi părintele (sau soţul părintelui) partenerului titularului”, se specifică în chestionar.

Din acest motiv, dacă cineva este gay şi convieţuieşte cu partenerul în casa tatălui său şi al noii sale soţii, aceasta din urmă, fie că place sau nu, este şi soacra partenerului.

La întrebarea privind starea civilă „trebuie să răspundă toate acele persoane care au contractat cel puţin o căsătorie. În caz de mai multe căsătorii se indică data ultimei”.

Recensământul şi-a propus să prezinte un instantaneu al Italiei la 9 octombrie 2011. La acea dată, „persoanele căsătorite care nu mai locuiesc împreună cu propriul soţ trebuie să marcheze căsuţa despărţit de facto dacă este din cauza unei stări de criză a cuplului, dar căsătoriťcăsătorită dacă îndepărtarea de soţ este din motive de necesitate”.

Dar ce se întâmplă dacă necesitatea îndepărtării se datorează nevoii de a se proteja de o înjunghere a soţului care a descoperit o infidelitate?, se întreabă La Stampa.

Conceptul de convieţuire apare în cel puţin trei modalităţi diferite: prima se referă la două persoane, chiar şi de acelaşi sex, unite printr-o strânsă legătură emoţională şi care trăiesc împreună; a doua se referă la cazul în care două sau mai multe familii trăiesc în aceeaşi locuinţă iar acest lucru se poate declara ca atare „numai în absenţa unor legături parentale sau emoţionale între familiile care coabitează”.

Între cele două familii care trăiesc sub acelaşi acoperiş pot exista relaţii de simpatie, prietenie, sau ură şi intoleranţă reciprocă, cu condiţia să nu existe obligaţii. Al treilea caz se referă la convieţuirea între persoane care trăiesc în afara familiei, cu o lungă cazuistică, variind de la penitenciare la navele de croazieră.

Printre datele solicitate se numără şi data şi locul naşterii, dar „trebuie specificată sigla provinciei căreia îi aparţine localitatea de naştere la momentul recensământului”.

Dar oare provinciile nu au fost abolite?, se mai întreabă La Stampa. Un vârstnic născut în Sardinia atunci când pe insulă existau doar trei provincii trebuie să dea o căutare pe Internet pentru a descoperi în care dintre cele opt actuale a ajuns localitatea sa de naştere.

Odată cu recensământul se va afla, de asemenea, numărului imigranţilor şi străinilor din Italia. Aceştia din urmă „trebuie să specifice numele statului străin ai cărui cetăţeni sunt, cu denumirea în italiană”. Dar oare există numele italian al tuturor ţărilor din lume?

Pe de altă parte, trebuie să se refere la stat în conformitate cu graniţele din 9 octombrie 2011 şi nu ale anului în care s-au născut, iar aceasta reprezintă o problema serioasă.

În ceea ce priveşte secţiunea titlurilor de studiu, cei care marchează căsuţa 01 (niciun titlu de studiu şi nu ştiu să citesc şi să scriu), trebuie să o facă „cu referire la propria limbă maternă”.

Este cazul unei persoane cu mai multe diplome, ajunsă în Italia de copil şi care a uitat limba în care a început să vorbească.

Deşi chestionarul certifică faptul că în Italia s-au schimbat mulţi parametri ai vieţii sociale, se menţin unele certitudini, în special în jurul definiţiei ce este munca: „Prin muncă se înţelege orice activitate”, iar două rânduri mai jos: „Nu trebuie să se înţeleagă orele petrecute pentru munci casnice”.

Să fie clar odată pentru totdeauna, ţine să sublinieze La Stampa, că munca în gospodărie este doar un hobby, de aceea este lăsată de bunăvoie pentru femei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.