EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

România este pregătită să facă trecerea la televiziunea digitală, declară Valerian Vreme

România este pregătită să facă trecerea la televiziunea digitală, dar la momentul actual actele normative care reglementează acest lucru sunt la stadiul de avizare, a declarat, marţi, în cadrul unui forum de specialitate, Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

‘România este pregătită să facă trecerea la televiziunea digitală. La ora actuală, suntem în situaţia de avizare a celor două acte normative întocmite de către MCSI, iar trecerea s-ar putea face în câteva luni. Din punct de vedere suntem pregătiţi să facem rapid trecerea la televiziunea digitală’, a precizat Vreme.

La începutul lunii mai 2011, Marius Fecioru, secretar de stat în cadrul MCSI, afirma că pachetul legislativ de trecere la televiziunea digitală urma să fie avizat până cel târziu în luna iulie a.c.

România şi-a luat iniţial angajamentul faţă de Uniunea Europeană /UE/ să finalizeze tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012, după ce a depăşit primul termen fixat pentru sfârşitul anului 2009.

Potrivit Programul Naţional de Reforme /PNR/, adoptat de către Executiv, trecerea definitivă la televiziunea digitală va avea loc în România până la 1 ianuarie 2015, după ce autorităţile de la Bucureşti au obţinut o amânare de doi ani până când procesul digital de switchover va fi definitivat la nivel european.

Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, aprobată prin HG nr. 1.213/2009, prevedea ca, până la data de 1 ianuarie 2013, procesul de digital switchover să fie definitivat. Ulterior, data de finalizare a fost modificată prin H.G. nr. 833/2010, în sensul amânării termenului de trecere la televiziunea digitală în România până la 1 ianuarie 2015.

Practic, la acel moment emisia analogică TV va fi oprită, fiind înlocuită de cea digitală, iar abonaţii la un operator de cablu sau satelit nu vor mai putea vedea posturi TV. Normele UE specifică, însă, că orice persoană trebuie să aibă acces la servicii de televiziune, chiar dacă locuieşte în zone urbane intens populate sau zone rurale izolate.

De aceea, statul va fi nevoit să construiască o infrastructură de transmisie digitală terestră /DTT/ a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite, gratuit, posturi TV publice şi cele mai urmărite canale private – în total 14 posturi.

Prin primele două multiplexuri (14 posturi TV) ar urma să fie transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV. Celelalte şapte posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora.

În România, în prezent, circa 1,44 milioane de persoane recepţionează posturile TV doar prin antenă terestră, circa 3,6 milioane de persoane sunt abonate la cablu, în timp ce 1,98 milioane persoane sunt abonate la platformele DTH – DigiTV FocusSat, Max TV, Boom TV şi Dolce.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata