Rusia şi-a autorizat agenţii să-i ucidă pe inamicii statului

Serviciile secrete ruseşti au autorizat „eliminarea” unor „inamici ai statului” care trăiau în străinătate şi au dispus crearea unor unităţi speciale pentru a efectua aceste operaţiuni, potrivit unui document care a intrat în posesia The Daily Telegraph, informează duminică (01 octomhbrie 2011) ziarul britanic.

Directiva se referă în special la persoane care trăiau în Uniunea Europeană şi în Europa de Vest şi pare să fie semnată de către şeful contra-informaţiilor din cadrul FSB, organismul succesor al KGB-ului.

Documentul, datat 19 martie 2003 /cu patru ani înainte de uciderea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko la Londra/, stabileşte termenul limită provizoriu de 1 mai 2004 pentru începerea activităţilor noilor unităţi.

Se înţelege, de asemenea, că documentul se află în posesia departamentului de combatere a terorismului din cadrul Scotland Yard, care investighează cazul Litvinenko.

O audiere va avea loc săptămâna viitoare pentru a determina dacă ar trebui să aibă loc o anchetă completă cu privire la moartea lui Litvinenko, în condiţiile în care guvernul rus a insistat că suspectul principal în acest caz, fosta gardă de corp KGB, Andrei Lugovoi, nu va fi extrădat în Marea Britanie.

Documentul – etichetat „Document secret. Doar pentru uz intern. Nu copiaţi.” – se referă la o lege privind „combaterea activităţilor extremiste”, adoptată cu opt luni mai devreme, deşi respectiva lege nu priveşte folosirea forţei.

Obiectivele, susţine directiva, privesc „observarea, identificarea şi posibila întoarcere în Federaţia Rusă” a persoanelor vizate.

Pe de altă parte, este permisă, „în conformitate cu directive speciale”, eliminarea ” în afara Federaţiei Ruse în ţările din apropiere [fostele state sovietice] şi în Uniunea Europeană, a unor lideri de grupări şi organizaţii teroriste, formaţiuni şi asociaţii extremiste şi a unor persoane care au părăsit Rusia ilegal [şi sunt] căutate pentru punerea în aplicare a legii federale”.

După cât se pare având în vedere, printre alţii, pe liderii rebeliunilor din Caucaz, sunt identificate infracţiunile pentru care sunt căutate respectivele persoane pentru terorism, „activitate extremistă”, crimă, răpire şi „alte infracţiuni clasificate ca infracţiuni deosebit de grave împotriva cetăţenilor din Federaţia Rusă şi îndreptate împotriva statului şi guvernului rus”.

De asemenea, documentul prevede „instruirea intensivă a grupurilor şi unităţilor nou formate pentru condiţiile specifice de muncă din Europa de Vest şi din ţările Uniunii Europene”.

Documentul este semnat de general-colonel Mihail Neceaev, şeful departamentului de contra¬informaţii al FSB, şi poartă ştampila organizaţiei. Neceaev este un fost ministru al sănătăţii civile şi militare, care a fost invitat la Londra în 1993 de către omologul său de atunci Virginia Bottomley, pentru a „vedea cum funcţionează NHS la faţa locului”.

Vladimir Putin, la acel moment preşedintele Rusiei şi în prezent prim-ministru, a presat spre adoptare prin Duma de Stat, în martie 2006, o lege privind „combaterea terorismului”, care a acordat FSB-ului puterea de a ucide „terorişti” în străinătate.

Cu toate acestea, ultimele documente sugerează că un amplu program secret în acest sens se afla deja în vigoare.

Ruşii au condus asasinate controversate împotriva cecenilor în Dubai, Qatar şi Viena. Cel mai recent a avut loc la Istanbul, în urmă cu o săptămână, atunci când un bărbat a deschis focul asupra unui lider rebel cecen şi celor două gărzi de corp ale acestuia, pe o stradă aglomerată din Istanbul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.