Rusia şi Occidentul şi-au epuizat şansele de a ajunge la un acord în privinţa apărării antirachetă

Şansele Rusiei de a ajunge la un acord cu Occidentul în privinţa scutului antirachetă aproape că au fost epuizate, scrie Kommersant în ediţia de luni (03 octombrie 2011).

După ce propunerea Moscovei de a crea un scut comun antirachetă a fost respinsă de NATO, Washingtonul a venit cu alte iniţiative, vizând nu doar un schimb de informaţii, ci şi de tehnologii în domeniul apărării antirachetă.

Rusia şi Occidentul fac ultimele încercări de a găsi un compromis în problema apărării antirachetă, care complică relaţiile celor două părţi. SUA i-au propus Rusiei să semneze un acord de cooperare în domeniul tehnologiilor pentru apărare, precum şi să înfiinţeze două centre în care nu doar să analizeze datele vizând lansarea rachetelor în terţe state, dar şi să adopte decizii comune cu privire la reacţiile necesare în cazul unei ameninţări cu rachete.

Moscova însă s-a arătat sceptică faţă de această propunere. Surse de la Kremlin, citate de publicaţia rusă, au declarat franc: „Nu sunt şanse să ajungem la o înţelegere. Acum trebuie fie să ne creăm propriul sistem de apărare antirachetă, fie să ne sporim potenţialul nuclear”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.