Rusia vrea o mai strânsă cooperare economică cu România

Rusia îşi doreşte o mai strânsă cooperare economică cu România, implicit mai multe investiţii ale companiilor româneşti pe piaţa rusă, a declarat copreşedintele Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, Andrei Fursenko, la reuniunea ce are loc marţi la Moscova, după o pauză de patru ani.

Delegaţia României la Moscova este condusă de ministrul economiei, Ion Ariton, iar pe agenda discuţiilor figurează colaborarea româno-rusă în domeniile comercial-economic şi investiţional, energetic, industrial, al transporturilor, agroindustrial, al turismului, dar şi în cel tehnico-militar.

Andrei Fursenko a relevat, în debutul lucrărilor, că piaţa românească este una atractivă pentru companiile ruseşti, volumul total al investiţiilor atingând 2 miliarde de dolari. Părţile cooperează în sfera energetică şi în cea a construcţiilor de maşini. În plus, companiile ruseşti manifestă interes faţă de sfera hidroenergetică, a menţionat oficialul de la Moscova.

„Pe de o parte, putem fi mulţumiţi de modul în care evoluează cooperarea şi, chiar şi în ciuda unei îndelungate pauze în întâlnirile comisiei, la nivel de lucru, relaţiile au continuat, dar este foarte important ca ele să fie susţinute de la nivel de stat”, a punctat Andrei Fursenko, ministru al educaţiei din Rusia.

El a adresat părţii române invitaţia de a coopera mai strâns în domeniul inovării şi a amintit de proiectul Skolkovo viitorul centru IT al Rusiei. „Cred că şi colegii români vor fi interesaţi să-şi găsească un loc în acest proiect serios”, a spus Andrei Fursenko.

Ministrul român al economiei, Ion Ariton, a dat asigurări, la rândul său, că reuniunea Comisiei mixte de la Moscova va constitui „un moment de referinţă în dezvoltarea relaţiilor comerciale” dintre România şi Rusia.

„Se continuă procesul de reformare a întreprinderilor de stat, reformele includ vânzarea unor pachete majoritare de acţiuni la unele companii şi profesionalizarea managementului acestora, de aceea sper ca interesul companiilor din Rusia să crească în perioda următoare, deoarece România oferă posibilităţi de investiţii foarte atractive şi un climat de afaceri performant”, a afirmat demnitarul de la Bucureşti.

Ambasadorul României la Moscova, Constantin Mihail Grigorie, a arătat că volumul schimburilor comerciale între România şi Rusia a înregistrat o creştere de 35% faţă de anul 2009, ajungând la aproape 4 miliarde de dolari. În 2010, pentru prima dată după 1989, volumul exporturilor româneşti a depăşit un milard de dolari.

Diplomatul român a subliniat că trendul ascendent s-a menţinut şi în cursul acestui an, pe primele şase luni înregistrându-se o creştere a volumului schimburilor comerciale de 40% şi a exporturilor româneşti de 53%. Se aşteaptă ca la sfârşitul anului 2011, schimburile comerciale bilaterale să depăşească 5 miliarde de dolari, iar exporturile româneşti 1,5 miliarde de dolari, a subliniat ambasadorul Constantin Mihail Grigorie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.