Sindicaliştii de la Nokia au început negocierile cu conducerea fabricii pentru salariile compensatorii

0
Sindicaliştii de la Nokia Jucu au început, luni (3 octombrie), negocierile cu conducerea fabricii pentru acordarea salariilor compensatorii, ca urmare a disponibilizărilor colective determinate de închiderea unităţii.
Preşedintele sindicatului Nokia Metal, Valentin Ilcaş, a declarat  că a fost doar o primă întâlnire preliminară şi că negocierile vor dura circa o lună.

„Am primit notificarea în vederea derulării procedurii de concediere colectivă, motivele concedierii şi am încercat să facem o listă de criterii din care să selectăm o parte pe care apoi să le aplicăm atunci când se vor acorda salariile compensatorii. Cam atât, n-am discutat despre cifre. Vom mai avea şi zilele următoare întâlniri. Ne-am propus ca într-o lună să încheiem negocierile”, a precizat Valentin Ilcaş.

El a menţionat că este greu să dea cifre acum, dar că va încerca să negocieze astfel încât să fie cât mai bine pentru colegii săi.

Pe 30 septembrie, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cerea minimum 60 de salarii minime pe economie pentru persoanele disponibilizate de la fabrica Nokia Jucu.

„Cartel Alfa a furnizat sindicaliştilor de la Nokia datele sintetice ale acordului pactului social din Germania cu datele economice şi implicaţiile economice privind închiderea fabricii din Bochum. Sunt discuţii legate de acompaniamentul social, pentru că ideea de a pleca angajaţii de la Nokia cu trei salarii compensatorii mi se pare o glumă bună, legată de efortul şi sacrificiile făcute.

Cele mai slabe compensaţii acordate la Bochum au fost la nivelul – în echivalent, nu valoric – a minimum 60 de salarii minime ale landului şi s-au ridicat între 80.000 şi 220.000 de euro de persoană.

Asta înseamnă că angajaţii de la Jucu ar trebui să primească de la Nokia între 60 de salarii minime pe economie până la 240 de salarii pe angajat, în funcţie de situaţia familială, vechimea în fabrică, numărul de ani munciţi”, spunea Bogdan Hossu.

Compania finlandeză Nokia a anunţat, săptămâna trecută, închiderea fabricii de telefoane de la Jucu, decizie în urma căreia vor fi disponibilizaţi 2.200 de angajaţi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.