EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Spionajul german deconspiră trecutul nazist al agenţilor săi din America Latină

0

Decizia serviciilor secrete germane de a discuta în mod deschis despre trecutul nazist al agenţilor serviciilor secrete din Germania de Vest (BND) îndreaptă atenţia spre America Latină, loc de refugiu al unora dintre cei mai căutaţi criminali de război ai celui de-al Treilea Reich, se arată într-un articol publicat de agenţia spaniolă EFE.

Desecretizarea unor documente şi crearea recentă a unei comisii formată din patru istorici de prestigiu pentru a studia legăturile serviciilor secrete germane cu înalţi oficiali nazişti reflectă voinţa şefului actual al BND-ului, Ernst Uhrlau, de a face lumină asupra funcţionării spionajului Germaniei de Vest în perioada postbelică.

Arhivele spionajului federal confirmă că acesta a recrutat mulţi criminali nazişti stabiliţi în America Latină şi a protejat acoperirea acestora pentru a nu fi găsiţi de justiţia germană.

Săptămânalul Der Speigel a publicat recent că spionajul german a folosit între anii 1958 şi 1962 serviciile unui criminal nazist, Walther Rauff, la vremea aceea rezident în Chile, pentru a-l spiona pe liderul cubanez Fidel Castro, deşi cunoşteau perfect rolul jucat de Rauff în perioada nazismului, ca responsabil şi coordonator al unităţilor mobile de camere de gazare, concepute chiar de el. În schimbul informaţiilor furnizate, Rauff a primit 70.000 de mărci germane.

Rauff, care s-a stabilit ca om de afaceri în Chile, după ce a petrecut o perioadă în Siria şi Ecuador, a fost arestat în anul 1962 la solicitarea Germaniei, dar autorităţile chiliene l-au achitat considerând că crimele sale s-au prescris.

De asemenea, Klaus Barbie, numit şi „măcelarul din Lyon”, şef al Gestapo-ului în Franţa ocupată a fost recrutat de spionajul german în anul 1966 în Bolivia, unde se stabilise din anul 1951. Serviciile secrete germane căutau să-şi extindă reţeaua internaţională de agenţi şi urmăreau cu atenţia evoluţia evenimentelor din Bolivia.

În acea perioadă, Occidentul se temea că, în eventualitatea unei revolte populare împotriva regimului militar, această ţară ar putea să cadă în sfera de influenţă sovietică, la fel cum s-a întâmplat în Cuba. Barbie, recrutat datorită „convingerilor sale germane şi decis anticomuniste”, a transmis către Berlin 35 de rapoarte al căror conţinut este încă necunoscut.

Cu puţine săptămâni înainte de a fi recrutat, Barbie a devenit reprezentantul în Bolivia al unei companii germane care vindea surplusurile de armament ale armatei germane, ceea ce îi oferea posibilitatea să culeagă informaţii despre dotarea şi nevoile de armament ale statului bolivian.

Spionajul german a rupt legătura cu el în anul 1967, întrucât a considerat periculos să continue colaborarea. În anul 1983 a fost expulzat din Bolivia în Franţa, unde a fost condamnat şi a murit în închisoare în anul 1991, bolnav de leucemie.

Un alt criminal nazist foarte căutat, Josef Mengele, cunoscut şi ca „îngerul morţii”, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă ascuns în Brazilia, după ce a trecut prin Argentina şi Paraguay. Deşi s-a speculat că şi acesta ar fi fost un spion german, documentele desecretizate nu susţin această ipoteză.

În plus, spionajul german ar fi participat activ la deconspirarea acoperirii sale şi l-ar fi localizat în Brazilia în anul 1961 (unde a murit în anul 1979), dar nu a reuşit să-l reţină. Într-un raport trimis de BND către Cancelaria Federală în anul 1972 se precizează că nu se ştie „unde se află la ora actuală” şi nici „dacă mai este în viaţă”.

Documentele mai relevă şi că serviciile secrete germane au ştiut din anul 1952 unde se ascundea în Argentina Adolf Eichmann, artizan al planului de exterminare a evreilor din Europa, dar nu au informat CIA-ul decât în anul 1958. El a fost răpit în luna mai 1960 la Buenos Aires de serviciile secrete israeliene (MOSSAD) şi executat doi ani mai târziu în Israel.

Comisia estimează că va avea nevoie de patru ani pentru a studia documentele serviciilor secrete federale şi se va concentra pe perioada 1945-1968, care a precedat crearea BND-ului. În această perioadă au fost active serviciile „Organizaţiei Gehlen”, titulatură inspirată din numele şefului său, generalul din Wehrmacht, Reinhard Gehlen, care fusese responsabil cu spionajul extern nazist.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.