UE, „prietenă la distanţă” cu ţările Parteneriatului Estic

Summitul Parteneriatului Estic, un proiect menit să apropie Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina de Uniunea Europeană /UE/, s-a desfăşurat săptămâna trecută la Varşovia. Evenimentul a avut loc în lipsa reprezentanţilor Minskului, care au acuzat Bruxellesul de discriminare şi au declarat boicot.

Acest gest a constituit cea mai răsunătoare ştire a summitului, care a făcut de fapt ca Bruxellesul să-şi piardă într-un fel interesul pentru Parteneriatul Estic: participanţii nu au mai primit garanţii privind aderarea la UE.

Potrivit experţilor, în condiţiile gravei crize a datoriilor, UE are din ce în ce mai puţine resurse pentru crearea unei alternative la Comunitatea Statelor Independente, notează, luni (03 octombrie 2011), cotidianul rus Kommersant.

În timpul negocierilor cu ţările care au participat la summit, au fost abordate probleme precum încheierea unor acorduri privind zona de liber schimb şi liberalizarea regimului de vize, dar şi cea referitoare la acordul de asociere.

„Dezvoltarea relaţiilor cu ţările vecine, mai ales ţinând cont de serioasele probleme economice cu care se confruntă UE, este vitală”, subliniază Piotr Kaczynski, expert în cadrul Centrului de studii politice europene de la Bruxelles.

După cum a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, declaraţia semnată în cadrul summitului „trasează calea în multe domenii de cooperare” şi constituie, de fapt, „o foaie de parcurs exactă pentru următorii doi ani”.

Mai precis, Bruxellesul speră să încheie, până la finele anului, negocierile pe marginea acordului de asociere cu Ucraina şi să înceapă consultaţii asemănătoare cu Georgia şi Republica Moldova.

Cu toate acestea, conducerea UE nu a făcut niciun fel de precizări referitor la posibilele termene de aderare la UE a celor şase ţări sau măcar la implementarea unui regim fără vize în relaţia cu acestea. Nici în declaraţia finală a summitului nu se spune nimic despre acest lucru.

„Rezultatele summitului de la Varşovia au demonstrat că proiectul Parteneriatul Estic nu mai este de actualitate şi, practic, nu este unul viabiľ, a declarat pentru Kommersant redactorul-şef al revistei „Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov.

Acesta a subliniat că UE „nu are nici la această oră o părere foarte clară privind obiectivele acestei iniţiative”, astfel că ea va investi din ce în ce mai puţini bani şi va depune din ce în ce mai puţine eforturi politice. De altfel, în opinia expertului, Bruxellesul nu intenţionează să sisteze total acest proiect, pentru că acest lucru ar fi „prea necuviincios”.

Potrivit Kommersant, nu este exclus ca tocmai criza pe care o traversează Parteneriatul Estic să fi dictat modificarea retoricii Moscovei la adresa acestui proiect.

Înainte, autorităţile ruse aveau o atitudine extrem de negativă faţă de iniţiativa UE, menită, în opinia lui Lukianov, „să instituţionalizeze continuarea procesului de îndepărtare de Moscova a celor şase republici”. În prezent, autorităţile ruse nu exclud posibilitatea unei cooperări cu Bruxellesul în cadrul Parteneriatului Estic.

Acest lucru a fost confirmat de reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Lukaşevici. Totodată, Lukaşevici a subliniat că rezultatele unei asemenea cooperări nu trebuie să intre în contradicţie cu activitatea Moscovei şi acestor foste republici sovietice în cadrul unor organizaţii precum Comunitatea Statelor Independente, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, Uniunea Vamală şi Spaţiul Economic Comun.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.