Ce se va întâmpla cu preţul benzinei şi al motorinei

1

 Benzina şi motorina ar putea înregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, în condiţiile unui curs de schimb dolar-leu relativ stabil, a declarat directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, Victor Safta, potrivit unui comunicat al companiei.

‘Benzina şi motorina ar putea înregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, în condiţiile unui curs de schimb dolar-leu relativ stabil. În situaţia în care evenimentele din Grecia ar duce la intrarea în incapacitate de plată a acesteia, cursul de schimb ar înregistra presiuni de depreciere, în special în faţa dolarului american, însă, pe de altă parte, scăderea preţului petrolului ar putea echilibra impactul negativ asupra preţului final al combustibililor’, a afirmat Victor Safta.

Potrivit analizei X-Trade Brokers, în anul 2012, în România, preţul carburanţilor va resimţi unele presiuni de creştere din cauza accizelor ce vor fi calculate la un curs euro-leu mai ridicat. Totuşi, impactul de aproximativ 2 bani/litru la benzină ar putea fi absorbit uşor în cazul în care temerile legate de economia globală menţin tendinţa descendentă a barilului de petrol, conform sursei citate.

‘Conjunctura actuală pare să justifice corecţii suplimentare ale preţului petrolului. Chiar şi în lipsa acestora există argumente pentru o ieftinire a carburanţilor. O asemenea tendinţă ar aduce un impact pozitiv asupra inflaţiei, reprezentând o ‘gură de oxigen’ atât pentru BNR în politica sa de ţintire a inflaţiei, cât şi pentru consumatorii români în general’, a arătat Victor Safta.

Petrolul s-a ieftinit cu 19,38% de la vârfurile atinse în luna aprilie anul acesta, păstrând un avans de 7,2% faţă de nivelul de la începutul anului.

‘Petrolul a scăzut o dată cu aşteptările mai slabe privind economia globală în 2012, dar au contat şi semnalele Federal Reserve. Banca Centrală a SUA a refuzat să anunţe o nouă serie de injecţii de lichiditate, îndepărtând pentru moment temerile de inflaţie şi făcând mai puţin atractiv refugiul în petrol şi aur’, a arătat Victor Safta.

În perioada în care petrolul a coborât de la maximele ultimilor trei ani (aprilie – septembrie), leul a pierdut 6,72% în faţă dolarului american. Raportat la începutul lui 2011, leul este cu 1,56% mai slab, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, crede că preţurile carburanţilor vor ajunge la finele acestui an peste 6 lei, iar anul viitor benzina şi motorina vor costa 7 lei/litru.

Declaraţia acestuia a fost făcută la Europa FM, în contextul calculării accizelor la cursul leu/euro comunicat ieri de Banca Central Europeană de 4,3001 lei pentru un euro faţă de valoarea de 4,2655 lei, curs la care se calculează accizele în acest an.

“Dacă se merge în trendul acesta la sfârşitul anului o să ne ducem peste 6 lei/litru la aproape toate produsele petroliere. Iar anul viitor nu ştiu ce minune s-ar putea ivi ca să nu ajungem la 7 lei pe produsul petrolier referindu-mă la produsele de bază motorină şi benzină”, a declarat Ion Tache, pentru Europa FM.

Citește și
1 Comentariu
  1. luk spune

    pai haide ,ieftinizi o odata ca euro a fost stabil din aprilie pana in sep t dar n ati miscat nik in jos doar in sus,animale

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.