A trata în condiţiile actuale finanţarea deficitului ca pe o floare la ureche mi se pare o mare eroare, declară Mugur Isărescu

Tratarea, în condiţiile actuale, a finanţării deficitului ca pe o floare la ureche este o mare eroare, a declarat marţi (4 octombrie) Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la un forum privind pieţele financiare româneşti.

„A trata în condiţiile actuale finanţarea deficitului ca pe o floare la ureche mi se pare o mare eroare. Constatăm pe zi ce trece, nu numai în România, peste tot în lume, că finanţarea cheltuielilor bugetare este dificilă. (…) Ce poate să fie, de exemplu, mai serios, ca să nu zic mai grav pentru România, decât să declanşeze o paletă de stimuli fiscali pe care să nu o poată sprijini.

Că în şase luni sau chiar mai repede de la lansarea pachetului constată că nu are finanţare, să uităm în prezent că avem un deficit de cont curent de 4% în condiţii de recesiune. S-ar putea, să crească, nici nu ştim. Avem o mare necunoscută. Cum va reacţiona economia românească la 4% creştere economică, rămâne cu deficit de 4% extern?”, a explicat Isărescu.

El a mai spus că, toată lumea ştie, „contribuţiile sociale trebuie să fie scăzute ca să aibă creştere economică, impozitele trebuie să fie scăzute, cheltuielile bugetare nu trebuie majorate, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că ambele sunt lucruri care pot să eşueze din primele şase luni”.

„Prioritizarea investiţiilor, aşa este, 5% din PIB investiţii publice este extrem de mult. Eram cu cineva la o dezbatere oficială şi fiind ministru de finanţe spunea „40.000 investiţii publice neterminate, hai să le prioritizăm”. Aşa este, dar reducerea lor ca soluţie pentru a acoperi reducerea CAS-ului, de exemplu, care ar împinge creşterea economică în sectorul privat înseamnă o dificultate în plus în a le prioritiza.

Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată. Ştim asta din prima lecţie de la economie şi o ţară se dezvoltă şi îşi creşte nivelul de trai în măsura în care îşi mobilizează, nu imobilizează resursele. Resurse imobilizate, drumuri făcute până la jumătate, autostrăzi făcute pe o porţiune după care urmează o altă gâtuire.

Care este efectul benefic al unei asemenea construcţii? Aşa este, prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar hai să vedem dacă putem să o facem, şi ce înseamnă când ai 40.000 de proiecte neterminate”, a mai afirmat oficialul BNR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.