Apple a prezentat noul iPhone 4S. După anunţ, acţiunile companiei au scăzut puternic pe bursă

[block]0[/block]

– La sediul Apple în Cupertino, California, noul director al companiei, Tim Cook, a urcat pe scenă pentru a lansa noua gamă de telefoane iPhone, prezintă Daily Mail miercuri (05 octombrie 2011). Principala îmbunătăţire a noului iPhone 4S va fi comanda vocală, aplicaţia numindu-se Siri. De exemplu, poţi întreba telefonul „Cum va fi vremea astăzi?” ţinând apăsat butonul Home, iar dispozitivul va afişa prognoza meteo

Noul iPhone este iPhone 4S, extrem de asemănător cu modelul actual, dar care are un control vocal şi alte trăsături de înaltă tehnologie. Acesta va fi lansat pe piaţă pe 14 octombrie, dar dezamăgirea cea mai mare a fost aceea că la lansare nu s-a văzut  nici măcar o urmă de iPhone 5.

Preţul acţiunilor Apple au scăzut cu 3% imediat după ce s-a aflat că noul telefon va fi modelul 4S şi nu iPhone 5. Totuşi, este o îmbunătăţire semnificativă faţă de vechiul model, chiar dacă ecranul Retina şi carcasa rămân aceleaşi.

Noul telefon va avea un procesor dual core A5  la fel ca acela de pe iPad 2, şi o cameră de 8 megapixeli faţă de 5 megapixeli la camera versiunii anterioare, toate acestea aşezându-l din nou în luptă cu rivali ca Samsung. Noua cameră va înregistra la o calitate HD de 1080p în comparaţie cu 720p la modelul anterior.

Însă noutatea cea mai interesantă a fost noul asistent „de inteligenţă artificială”, numit „Siri”, o aplicaţie care va permite controlarea anumitor funcţii prin comandă vocală, la fel ca şi cum vorbeşti cu o altă persoană. De exemplu, poţi întreba telefonul „Cum va fi vremea astăzi?” ţinând apăsat butonul Home, iar dispozitivul va afişa prognoza meteo.

De asemenea poţi seta o alarmă pur şi simplu spunând „Trezeşte-mă mâine la ora 8”. Ideea este ca toţi cumpărătorii noului iPhone 4S să vorbească cu „Siri” ca şi cu o fiinţă umană. În momentul lansării, „Siri” va cunoaşte şi va lucra în trei limbi: engleză, germană şi franceză.

O altă îmbunătăţire este aceea că viaţa bateriei va fi de 8 ore timp vorbit, faţă de 7 ore la versiunea iPhone 4.

Specialiştii în tehnologie sunt totuşi dezamăgiţi. Nu a fost nici o restructurare, nici o versiune 4G, nimic care să aşeze Apple mult în faţa competitorilor aşa cum a făcut-o iPhone 4.

Telefonul va fi compatibil cu reţele rapide HSPA+ (nu 4G, dar oferind viteze de transfer de date mai mare decât reţelele actuale). Însă, doar 20 de reţele de telefonie oferă acest serviciu în lumea întreagă.

Tim Cook a dezvăluit şi noile funcţii tactile pentru iPod Nano, infirmând zvonurile că cel mai mic dispozitiv din familia iPod va fi scos de pe piaţă. Acesta va avea dimensiuni mai mici şi include o nouă înfăţişare asemănătoare unui ceas pe care îl putem purta la mână.

A fost prezentată şi o nouă versiune a sistemului de operare Apple iOS, iOS 5, care va fi lansată pe 12 octombrie, Tim Cook recapitulând câteva din trăsăturile noului sistem.

Aplicaţii precum iMessage, un sistem de mesagerie care permite trimiterea de fotografii şi clipuri video, au fost confirmate pentru noua versiune iOS 5 a software-ului Apple, precum si Notificări, o aplicaţie care atrage mesajele din sistem precum emailuri şi texte într-un singur centru de mesaje. Această aplicaţie de Notificări aduce iPhone pe aceeaşi linie cu telefoanele Android, iar iMessage va concura cu aplicaţia BBM de la Blackberry.

De asemenea a fost anunţată şi integrarea directă în sistemul iOS 5 a aplicaţiei Twitter, utilizatorii având posibilitatea de a pune pe contul lor poze direct din albumul de fotografii de pe iPhone.

Noul serviciu iCloud, va permite utilizatorilor de produse Apple să sincronizeze dispozitivele lor între ele, având la dispoziţie un spaţiu virtual oferit de compania americană (5GB online gratuit).

Cook a mai vorbit despre situaţia vânzărilor produselor Apple, şi faptul că iPhone reprezintă acum 5% din piaţa mondială de telefoane, şi un sfert de milion de dispozitive cu iOS au fost vândute.

Preţul noului telefon iPhone 4S va fi de 499 de lire sterline în Marea Britanie, şi va fi disponibil la Apple Store.

Din 14 octombrie telefonul se va comercializa în Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Japonia, urmând ca pe 28 octombrie el să fie lansat în alte 22 de ţări, între care Ungaria, Cehia, Slovacia şi chiar Lituania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.