Cătălin Marinescu: Nu cred că Legea Comunicaţiilor va fi aprobată în perioada imediat următoare

0
Legea Comunicaţiilor nu va fi aprobată în următoarea perioadă, deoarece procedurile din Parlament sunt complicate şi greu de parcurs, a declarat, miercuri, în cadrul International Digital Forum 2011 de la Bucureşti, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

‘În ceea ce priveşte licenţele GSM, vă pot spune că două dintre ele expiră la finele acestui an, iar a treia în iulie 2014. Practic, suntem cumva pe ultima sută de metri pentru redefinirea cadrului legal, care, în momentul de faţă, nu permite prelungirea licenţelor, ci doar organizarea de noi licitaţii.

Când se va stabili procedura de prelungire a acestor licenţe? După stabilirea cadrului legal. Legea Comunicaţiilor nu cred că va fi aprobată în următoarea perioadă, pe termen scurt. Procedurile din Parlament durează mult, sunt multe proceduri de parcurs.

Până la expirarea licenţelor va fi găsită soluţia juridică prin care serviciile oferite utilizatorilor să continue. Pentru noi, anul 2012 va fi unul greu, iar pentru investitori va fi interesant’, a menţionat Marinescu.

La jumătatea lunii iulie a.c., reprezentanţii ANCOM declarau că propunerea legislativă de modificare a Legii comunicaţiilor din România în acord cu cadrul legislativ european a fost definitivată şi agreată cu jucătorii din industria de profil de la începutul acestui an, aceasta aflându-se spre studiu şi completări la comisiile de specialitate din Senat.

Comisia Europeană a transmis, în data de 19 iulie 2011, României şi altor 19 state membre scrisori de notificare oficială pentru netranspunerea în legislaţiile naţionale a regulilor UE în domeniul telecomunicaţiilor.

Ţările respective (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania) au la dispoziţie două luni pentru a răspunde cererii executivului comunitar, iar dacă nu fac acest lucru sau dacă răspunsul este considerat nesatisfăcător de către CE, aceasta le poate trimite un aviz motivat (a doua fază a procedurii de infringement). În ultima fază, cazul poate ajunge în faţa Curţii de Justiţie a UE, de la Luxemburg.

Termenul limită stabilit de Parlamentul European şi Consiliul UE pentru implementarea noilor reguli a fost 25 mai 2011. Noile reguli conferă companiilor şi consumatorilor din UE noi drepturi privind serviciile de telefonie fixă şi mobilă şi accesul la Internet.

Acestea includ dreptul consumatorilor de a schimba operatorul de telefonie în numai o zi fără a modifica numărul de telefon, dreptul la informaţii clare despre serviciile oferite consumatorilor şi o mai bună protecţie a informaţiilor personale online.

Atribuţiile sporite ale CE şi Autorităţii de reglementare europene pentru comunicaţii electronice (BEREC) vor crea o mai mare siguranţă normativă şi vor ajuta operatorii de telefonie să dezvolte o piaţă a telecomunicaţiilor paneuropeană.

În prezent, doar şapte state membre (Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia şi Marea Britanie) au notificat Comisia Europeană despre faptul că au pus în aplicare deplină noile reguli.

Cea de-a doua ediţie a conferinţei International Digital Forum 2011 a fost organizată la Bucureşti, în perioada 4-5 octombrie, de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), principalul for independent dedicat promovării tehnologiilor digitale în România.

IDF2011 a reunit oficiali europeni şi români, autorităţi de reglementare, televiziuni şi producători de echipamente, retaileri, precum şi reprezentanţi ai consumatorilor, pentru o incursiune în industria televiziunii digitale, cu o atenţie deosebită asupra viitorului multi-patformă a acestei tehnologii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.