EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Cererile de reexaminare privind unele acte normative formulate de preşedintele Băsescu, respinse de Senat

0

Senatorii au respins, miercuri, trei cereri de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu – cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, cererea de reexaminare referitoare la Legea privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, cererea de reexaminare privind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2010 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu motivează, în cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului abrogă dispoziţiile legale care prevedeau susţinerea bugetară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Tehnice şi a Academiei de Ştiinţe Medicale.

”Prin modificările aduse acestei ordonanţe au fost introduse prevederi potrivit cărora cele trei instituţii academice beneficiază, din nou, de susţinere financiară de la bugetul de stat. Ţinând cont de actualul context de politică bugetară şi de angajamentele Guvernului asumate în mod financiar în care este necesară restrângerea cheltuielilor, considerăm că o asemenea măsură de finanţare bugetară generează cheltuieli suplimentare pentru bugetul de stat şi afectează sprijinirea altor activităţi educaţionale a căror singură modalitate de finanţare este cea bugetară”, se precizează în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu, care a fost respinsă cu 45 de voturi pentru, o abţinere şi 38 de voturi împotrivă.

În ceea ce priveşte cererea de reexaminare a şefului statului privind Legea care acordă reparaţii morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, aceasta a fost respinsă de plenul Senatului cu 75 de voturi pentru.

Preşedintele Băsescu a cerut reexaminarea Legii motivând că nu sunt precizate sursele de finanţare necesare plăţilor propuse, dar şi că actualul context economico-financiar impune o evaluare serioasă şi aprofundată a impactului financiar determinat de punerea în aplicare a măsurilor propuse în actul legislativ astfel încât acesta să nu conducă la dezechilibre la nivel bugetar.

În susţinerea propunerii legislative în forma transmisă spre promulgare, senatorul liberal Teodor Meleşcanu a subliniat că Legea are în vedere aproximativ 300 de militari şi că banii care ar fi alocaţi nu ar dezechilibra bugetul. Totodată, el a precizat că astfel de proiecte de lege au mai fost pe agenda Parlamentului, primul în 1999, dar au fost respinse.

”Iniţiativa a fost propusă în 1999, când erau 600 de militari. A fost respinsă de trei ori până în prezent. Acum avem ocazia să o adoptăm. (…)În 1990, iniţiativa acoperea circa 600 de militari, iar la 9 aprilie 2009, data la care a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului, circa 300 de militari. Acest număr de militari care se împuţinează nu este de natură să creeze dificultăţi financiare, este o iniţiativă care aduce o minimă reparaţie morală”, a adăugat Meleşcanu.

Secretarul de stat Mihail Vasile Ozunu a precizat că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu s-a opus iniţiativei legislative şi că punctul de vedere al Guvernului s-a bazat pe avizul Ministerului de Finanţe, care a spus că nu există resurse pentru plata acestor indemnizaţii.

”Iniţiativa a fost făcută cu sprijinul MApN, Ministerul Apărării nu s-a opus iniţiativei legislative. Punctul de vedere al Guvernului se fundamentează pe avizele altor ministere, al Ministerului de Finanţe”, a punctat secretarul de stat, care a adăugat că în prezent MApN plăteşte indemnizaţii veteranilor de război, văduvelor, urmaşilor acestora.

Senatorii au respins şi cererea de reexaminare a preşedintelui privind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2010 referitoare la unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia.

Preşedintele îşi motivează cererea de reexaminare prin faptul că desfiinţarea statutului juridic actual al inspectoratelor teritoriale ar avea un impact negativ având în vedere că acestea sunt acreditate.
”Desfiinţarea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor ar avea efecte negative printre care şi blocarea implementării reglementărilor naţionale privind serviciile în cadrul pieţei interne şi crearea de dificultăţi la nivelul implementării reglementărilor naţionale în domeniul seminţelor care transpun prevederile Directivelor de bază ale Comisiei şi Consiliului European”, se menţionează în cererea de reexaminare a preşedintelui.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.