Filmările la „Closer to the Moon” în regia lui Nae Caranfil în decorul din „Piaţa Martirilor”, la final

Regizorul Nae Caranfil a afirmat marţi, în ultima zi de filmare în decorul „Piaţa Martirilor” din str. Gheorghe Polizu a peliculei „Closer to the Moon”, într-o conferinţă de presă organizată chiar între decorurile realizate pentru film, că şi-a dorit ca înainte de dezafectarea spaţiului să prezinte locul unde a fost reconstituită o parte din piaţa din zona Giuleşti în care la sfârşitul anilor ’50 a avut loc celebrul jaf comunist.

„Acest decor îşi trăieşte ultimele clipe, probabil în câteva zile va dispărea şi am considerat că este un bun moment pentru a vă invita să-l vedeţi. Suntem aproximativ la mijlocul perioadei de filmare, deci era un moment strategic, interesant. Veţi vedea cu ce migală au fost reconstituite vitrine, firme de magazine, inscripţionări şi tot ceea ce înseamnă reîntoarcerea la acei ani”, a declarat Nae Caranfil.

Scenograful Cristi Niculescu a spus că proiectul „a avut o naştere destul de dificilă”, trecând prin foarte multe căutări în diferite locuri din Bucureşti, de la depouri abandonate până la situri industriale abandonate. Spaţiul din str. Gheorghe Polizu a fost găsit în luna martie şi a corespuns ideii şi necesităţilor de filmare.

Nae Caranfil a declarat că ideea de a face un film „care să semene” cu cinematograful care l-a crescut şi format este un vis mai vechi, un „vis adolescentin”, pe care atunci când a avut ocazia l-a transpus în practică.

El a menţionat că ideea filmului a luat naştere atunci când a fost invitat de Alecu Solomon să citească scenariul unui documentar despre „marele jaf comunist”.

„Eu nu cunoşteam nimic despre episodul real şi printr-o coincidenţă am fost invitat de Alecu Solomon să citesc scenariul documentarului pe care urma să-l facă despre marele jaf comunist. Citind acel sinopsis dezvoltat, acel proiect de scenariu, am realizat cu stupoare că un asemenea episod ar fi putut avea loc.

În acel moment mi s-a părut că o versiune în ficţiune sau o interpretare liberă a acestei poveşti ar fi o premisă fantastică, pentru că-ţi permite să acoperi prin imaginaţie lucruri pe care istoria nu le-a rezolvat, nu a reuşit să le descifreze, nu a putut să le explice. Ficţiunea poate încerca explicaţii pe care realitatea istorică nu le are la îndemână”, a declarat,  Nae Caranfil.

Regizorul a spus că filmul pleacă de la o istorie reală, dar este un film de ficţiune, care se va îndepărta de adevărul istoric în acest sens, numele protagoniştilor nefiind cele reale. De asemenea, după cum a arătat Nae Caranfil în conferinţa de presă, s-a folosit de convenţia limbii engleze pentru a da viaţă mai lungă şi o deschidere mai mare filmului.

Întrebat cât de greu a fost să-şi aleagă echipa, Nae Caranfil a declarat că pentru alegerea actorilor a trecut printr-o „lungă şi laborioasă perioadă de casting desfăşurată la Londra în mai multe etape succesive”, care au dus într-un final la o echipă foarte bună.

Actorii principali, britanicul Mark Strong, care va avea rolul lui Max Rosenthal, un fost poliţist implicat în jaf, şi actriţa Vera Farmiga, în rolul lui Alice, fosta iubită a lui Rosenthal şi mama copilului acestuia, au declarat că experienţa din România este una prin care au putut vedea puţin din viaţa aici în timpul comunismului.

Alături de Mark Strong şi Vera Farmiga echipa de actori a filmului este completată, printre alţii, de Harry Lloyd, Joe Armstrong, Christian McKay şi Tim Plester.

Bobby Păunescu, unul dintre producătorii filmului, a declarat că bugetul acestuia este cifrat la şapte milioane de dolari, pelicula primind finanţare şi din partea Consiliului Naţional al Cinematografiei în 2008. El a dorit să mulţumească CNC-ului că „a fost înţelegător şi a continuat să susţină mai mulţi ani” lucrările la film până la apariţia Mandragora Movies.

Producţia filmului „Closer to the Moon” este semnată de compania lui Michael Fitzgerald, de „Mandragora Movies” a lui Bobby Păunescu şi de altele din Italia, Franţa, Polonia şi Statele Unite.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.