EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Hunor Kelemen: Cărţile tipărite nu vor fi un lux, ci un obiect de preţ

0
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a afirmat marţi seară, la Madrid, la festivitatea de deschidere a Târgului Internaţional de Carte LIBER, importantă manifestare a lumii editoriale din Spania, că în viitor cărţile tipărite nu vor fi un lux, ci un obiect de preţ.

„Cartea tipărită e un obiect de preţ, şi nu unul de lux. Cultura nu este luxoasă, ci preţioasă”, a spus ministrul Kelemen, care şi-a exprimat convingerea că, în viitor, nu va exista o dispariţie a formatului clasic al conceptului de carte şi a cărţii pe hârtie, digitalizarea, cartea vorbită şi cartea pe hârtie fiind realităţi curente.

„Sunt convins că suportul clasic şi cel digital vor trăi împreună”, a declarat ministrul Culturii, mărturisind că, acasă, în liniştea bibliotecii, alături de pipă preferă întotdeauna cartea în formatul clasic, în timp ce în avion pe aceea pe suport digital.

Mulţumind organizatorilor pentru invitaţia de a participa la unul dintre cele mai mari târguri din lume, Hunor Kelemen a spus că îi place să creadă că invitarea la acest târg „reprezintă un curcubeu aruncat din Ţara de foc şi până la Marea Neagră”.

De asemenea, el a caracterizat prezenţa României la Madrid drept un privilegiu şi o oportunitate.

Hunor Kelemen a elogiat ceea ce a numit adevărata ofensivă de seducţie culturală a publicului madrilen din ultima lună a ICR Madrid, prezentând creaţia culturală românească, dar şi un dialog între culturi prin muzică, film şi cultură scrisă.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, şi preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, au participat apoi marţi seară, la Madrid, la deschiderea standului românesc.

România este pentru prima oară ţara invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte LIBER, cea mai importantă manifestare de profil din Spania, desfăşurat în acest an la Madrid în perioada 5-7 octombrie.
La IFEMA, important spaţiu expoziţional din capitala Spaniei, România are un stand naţional de mari dimensiuni, cu o arhitectură aparte, organizat de ICR Madrid şi Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR. La eveniment sunt prezentate cele mai noi apariţii editoriale din România, marile succese literare de public şi de critică, albume de artă şi turistice, dar şi cărţile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de susţinere a traducerilor.

Vor fi expuse peste 1.300 de titluri apărute la 30 de edituri din România, precum şi cele peste 40 de traduceri din limba română publicate de edituri din Spania cu sprijinul programelor derulate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii.

Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.

ICR de la Madrid organizează până în 9 octombrie o serie de evenimente care vor marca prezenţa României la târg. Seria va culmina cu un concert extraordinar susţinut de Jordi Savall în sala Auditorio de la Caixa Forum (aflată pe artera principală a Madridului, vizavi de Muzeul Prado, dispunând de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din Spania).

Programul include lucrări compuse de Dimitrie Cantemir, concertul fiind intitulat „Dimitrie Cantemir, ‘Cartea muzicii’ în dialog cu tradiţiile otomane, româneşti, armeneşti şi sefarde”.

Biblioteca Naţională va găzdui, de asemenea, pe gardul exterior din Paseo de Recoletos, pe durata Târgului de Carte, o expoziţie de bandă desenată românească.

La sediul ICR Madrid vor fi expuse ilustraţii de poveşti clasice şi contemporane româneşti şi va avea loc un atelier de desen, ambele evenimente fiind realizate împreună cu Clubul Ilustratorilor din România şi artişti tineri români.

Tot la sediul ICR Madrid este deschisă între 1 şi 8 octombrie o librărie temporară cu cărţi în limba română, dar şi lucrări în limba spaniolă, de autori români sau despre cultura, istoria, literatura română.
La târg sunt prezenţi scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu şi Filip Florian, ale căror cărţi au fost recenzate şi comentate elogios în Spania, precum şi trei scriitori încă netraduşi, Adriana Babeţi, Adrian Oţoiu şi Cezar Paul-Bădescu.

Cei şase scriitori vor fi prezenţi la Circulo de Bellas Artes, unul dintre centrele culturale private cele mai importante din Europa, pe 6 şi 7 octombrie.

Discuţiile din cele două zile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. Pe 7 octombrie, la sfârşitul întâlnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă dedicat Centenarului Cioran, premiu acordat de ICR. Câştigătorul premiului, în valoare de 2.000 euro, urmează să fie desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă, de la Universitatea Complutense.

Prin aceste demersuri, ICR Madrid evidenţiază diversitatea etnică şi lingvistică a literaturii din România, stimulând o privire plurală asupra fenomenului literar est-european.

Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcţii strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de institut „Anul literaturii române în Spania”, prezenţa României ca ţară invitată a Târgului de carte LIBER din Madrid constituindu-se într-un prilej de lărgire a orizontului de receptare a culturii şi a literaturii române în spaţiul iberic.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.