EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 1,1% în august, până la 1.455 lei

0
Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna august, de 1.455 lei, în scădere cu 1,1% (16 lei) faţă de luna anterioară, dar cu 8,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din 2010, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (873 lei). Pe de altă parte, câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în august, de 2.005 lei, în scădere cu 22 lei faţă de luna iulie.

Potrivit datelor INS, indicele câştigului salarial real pentru luna august 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,2%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 118,1%, cu 0,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2011.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna august 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Potrivit datelor INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 6% şi 9%, s-au înregistrat în alte activităţi industriale, fabricarea produselor textile, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi de servicii informatice, între 3% şi 6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cercetare-dezvoltare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

De asemenea, s-au înregistrat scăderi, între 1% şi 3%, în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Pe de altă parte, creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime (inclusiv prime de vacanţă), a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Astfel, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat în alte activităţi extractive – cu 14,2%, între 5% şi 10% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere şi între 2% şi 5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

Datele INS arată că în sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iulie în învăţământ (-3,8%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic şi a plăţii participării cadrelor didactice în comisiile de examinare şi în administraţia publică (-0,2%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna august a crescut uşor (+0,5%) datorită neefectuării plăţii sau încheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistenţei sociale.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,1 % în sănătate şi asistenţă socială, cu 10,4% în administraţia publică, respectiv cu 7,3% în învăţământ. De asemenea, faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,8% în administraţia publică, cu 14,2% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 4,6% în învăţământ.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.