Isărescu (BNR): Dacă ar fi să îmi asum un risc acela ar fi reducerea CAS

0
Dacă ar fi să îmi asum un risc acela ar fi reducerea CAS, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, spunând totodată că, marţi nu a afirmat că este împotriva acestei măsuri.

‘Dimpotrivă, dacă ar fi să îmi asum un risc merg mai depate şi fac o judecată care poate fi interpretată. Între orice decizie, cred că reducerea CAS ar fi cea mai binevenită. Munca este supraîmpovărată. Raportul cheie sau locul unde se va realiza izbânda este raportul între muncă şi protecţie socială.

Avem numai patru milioane şi ceva de persoane angajate şi plătitoare de impozite şi, peste această sumă, persoane care fie sunt protejate fie că trăiesc din aceste instituţii. Cei care muncesc acum suportă pensiile celor care au muncit în trecut. Este un angajament social, el trebuie respectat, dar trebuie respectat şi raportul financiar’, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, în Europa vor fi sigur tensiuni între generaţii.

‘Depinde cum le manageriem în Europa pentru ca aceste tensiuni să fie sub control iar amploarea crizei să nu fie foarte mare. Este izbitor cât de în defavoarea muncii şi a contribuabilului este acest raport fizic între cei care plătesc impozite şi cei care beneficiază. (…) Câştigătorul va fi cel care va putea să găsească în România o soluţie care să ne scoată din acest impas.

Să avem mai mulţi contribuabili. Acest lucru înseamnă ieşirea dintr-un cerc vicios. Dacă reduci CAS ai garanţia că asta îţi aduce mai mulţi plătitori? Dacă eu vorbesc aşa vă daţi seama că vorbesc cu temei’, a mai afirmat guvernatorul BNR.

El a spus că ar fi impotriva prezentării CAS ca o soluţie simplă. Ar trebui perseverenţă, stimularea muncii şi reforme structurale care să ne elibereze resursele’, a mai spus Isărescu.
Potrivit acestuia, nu există un substitut al politicilor economice coerente.

‘Când spun coerente mă refer la mixurile de politici pe care le folosim, combinaţii nu numai de politici monetare şi fiscal bugetare dar şi politici cum sunt cele structurale. Mai nou, Uniunea Europeană ne-a blagoslovit cu ceea ce se defineşte acum politici macroprudenţiale. Aici pot să apară zeci, duzine de combinaţii. Coerenţa nu apare peste noapte. Înseamnă dezbateri profesioniste şi apoi acest efort de a comunica’, a spus Isărescu.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.