Leonard Orban: Poate odată o să spunem aproape totul despre ce s-a întâmplat în timpul negocierilor de aderare la UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi că se gândeşte să scrie cândva o carte despre negocierile României pentru aderarea la Uniunea Europeană, din perspectiva faptului că a făcut parte din echipa de negociere.

Orban a spus că 2004 a fost cel mai greu an pentru el din punct de vedere profesional şi poate că, odată, va spune „aproape totul” despre acest proces.

„Eu am o experienţă personală şi am fost implicat în echipa de negociere. Cred că anul 2004 a fost cel mai greu an din întreaga mea viaţă profesională şi nu uitaţi că am fost trei ani şi comisar (european – n.r.). Dar anul 2004 a fost cel mai greu an. Am zis că poate cândva voi scrie o carte, dar nu voi putea spune tot ce s-a întâmplat în acea perioadă”, a precizat ministrul Afacerilor Europene.

El a dat drept exemplu faptul că România a acceptat un nivel mai mic al plăţilor pe suprafaţă în comparaţie cu vechile state membre ale Uniunii Europene.

„În ceea ce priveşte plăţile directe, aveam acea perioadă de tranziţie şi aici pot să vă spun, că doar am fost negociator, că a fost ‘take or leave it’ adică acceptam chestiunea asta, finalizam negocierile şi aderam la UE, nu acceptam această chestiune, mai stăteam şi probabil negociam şi noi acum tratatul de aderare împreună cu Croaţia. (…) Deci, plăţile vor ajunge la nivel maxim pe perspectiva actuală la 1 ianuarie 2017”, a spus Leonard Orban.

„Vreau să fie foarte clar, poate odată o să spunem aproape totul, că nu putem spune chiar totul despre ce s-a întâmplat în timpul negocierilor de aderare”, a adăugat el.

Întrebat de presă dacă negocierile au semănat cu cele pentru intrarea României în Schengen, Orban a răspuns că a fost un proces diferit.

„A fost un proces diferit faţă de aderarea la Schengen. Miza nu este nici pe de parte la fel de mare. Sunt dificultăţi (la aderarea la spaţiul Schengen – n.r.). Pot să vă spun că am purtat negocieri foarte intense cu anumite state membre. Din păcate, situaţia politică existentă cel puţin într-un stat membru a determinat decizia luată la ultimul consiliu JAI”, a afirmat fostul comisar european.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.