MAI: Ordin privind atestarea şi controlul examinatorilor pentru obţinerea permisului de conducere

0

 Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) supune dezbaterii publice proiectul Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea şi controlul examinatorilor care participă la desfăşurarea examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de MAI, textul proiectului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet www.mai.gov.ro, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI, din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti, iar propunerile de modificare a actului normativ sunt aşteptate până pe data de 13 octombrie la adresa de mail [email protected]

Proiectul asigură transpunerea prevederilor europene privind permisele de conducere, cu referire la condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care asigură desfăşurarea examenelor practice de conducere (denumite în ordin, examinatori).

Potrivit Ordinului, au calitatea de examinator ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, care deţin un atestat valabil.

Atestatul de examinator conferă dreptul de a examina candidaţii care susţin examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere şi se obţine prin promovarea unui examen, iniţial pentru categoria B a permisului de conducere şi, ulterior, pentru alte categorii, de către ofiţeri şi agenţi care au absolvit un curs de formare iniţială pentru examinatori, organizat de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Fiecare examinator este evaluat anual cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu; evaluarea anuală constă în susţinerea unui test scris şi a unei probe practice pentru verificarea competenţelor necesare exercitării activităţii de examinator.

De asemenea, fiecare ofiţer sau agent care a obţinut atestatul de examinator este supus unei verificări pe parcursul desfăşurării examenelor de conducere în traseu la proba practică, o dată la fiecare cinci ani, pentru o perioadă minimă cumulată de cel puţin o jumătate de zi, monitorizându-se activitatea acestuia pe parcursul mai multor examene la proba practică.

Totodată, indiferent de numărul de categorii de vehicule pentru care este atestat, fiecare examinator trebuie să se supună unui proces de formare continuă minimă (efectuat în mod regulat, pentru fiecare perioadă de doi ani, pe parcursul a patru zile, pentru menţinerea şi actualizarea cunoştinţelor şi aptitudinilor, dezvoltarea de noi competenţe şi pentru asigurarea desfăşurării examenelor în mod corect şi uniform, respectiv efectuat pentru fiecare perioadă de cinci ani, pe parcursul a cel puţin cinci zile, pentru a-şi menţine şi dezvolta aptitudinile practice pentru conducerea vehiculului).

Ordinul se va aplica de la data de 19 ianuarie 2013, cu excepţia dispoziţiilor capitolului privind asigurarea calităţii activităţii şi formarea continuă a examinatorului, care se aplică de la data intrării în vigoare a ordinului.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.