MB: medicilor străini le va fi interzisă practicarea medicinii dacă nu vor cunoaşte bine limba engleză

Medicilor străini le va fi interzisă practicarea medicinii în spitalele din Marea Britanie dacă nu vor dovedi o cunoaşte bună a limbii engleze – prevăd noile măsuri pe care ministrul britanic al sănătăţii le anunţă marţi (04 octombrie 2011), relatează Daily Mail şi Daily Telegraph.

În felul acesta, Ministerul Sănătăţii încarcă să pună capăt scandalului izbucnit după ce s-a descoperit că aproximativ 23.000 de doctori din Europa sunt înregistraţi pentru a lucra în cadrul sistemului de sănătate britanic /NHS/ – deşi nu au fost niciodată întrebaţi dacă vorbesc bine engleza.

În acest context, medicii străini care nu pot vorbi limba engleză le va fi interzisă practicarea medicinii în spitalele şi clinicile NHS, va anunţa marţi ministrul sănătăţii, Andrew Lansley.

NHS va introduce teste de limbă obligatorii pentru medicii care vin să lucreze în Marea Britanie după ce s-au format profesional în alte ţări din Uniunea Europeană.

Decizia a venit după o serie de cazuri în care pacienţii au murit sau au fost trataţi prost din cauza unor medici care nu aveau cunoştinţe adecvate de limba engleză.

Problema a fost adusă în atenţia publicului în urmă cu trei ani, după ce Daniel Ubani, un medic german aflat la primele sale ore de lucru în Marea Britanie, a provocat moartea lui David Gray, un pensionar de 70 de an, dându-i de 10 ori doza normală de diamorfină.

În discursul său de la conferinţa Partidului Conservator de marţi, ministrul britanic al sănătăţii Andrew Lansley va declara că actul medical va trebui modificat pentru ca doar medicii care vorbesc bine limba engleză să poată practica medicina în Marea Britanie.

În prezent, în Marea Britanie sunt înregistraţi peste 88.000 de medici străini – dintre care 22.758 din Europa – reprezentând aproape o treime din totalul medicilor care activează în Regatul Unit.

Conform propunerilor, spitalele locale vor avea obligaţia de a verifica aptitudinile lingvistice ale medicilor străini înainte ca aceştia să fie angajaţi. În plus, Consiliul General al Medicilor /CGM/ va oferi spitalelor competenţa de a lua măsuri împotriva medicilor atunci când există îndoieli cu privire la abilitatea lor de a vorbi limba engleză. În prezent, doar medicii din afara Spaţiului Economic European sunt testaţi în privinţa competenţelor lingvistice înainte de a fi înregistraţi de către CGM.

Acest lucru face ca medicii din Canada sau Australia să fie testaţi în mod curent pentru competenţele lor lingvistice, în timp ce medicii din ţări precum Polonia şi Franţa nu trec prin această procedură.

S-a crezut anterior că legile Uniunii Europene care asigură libertatea de circulaţie a forţei de muncă împiedică testarea competenţelor lingvistice, însă recent, Comisia Europeană a declarat că aceste teste sunt legale.

De la cazul Ubani, CGM şi mai mulţi responsabili NHS au avertizat în mod repetat asupra faptului că abilităţile lingvistice ale unor medici străini „sunt atât de precare încât pacienţii sunt puşi în pericol”.

Testele obligatorii de cunoaştere a limbii engleze pentru medici străini vor genera temerea că sistemul de sănătate britanic ar putea trece printr-o criză de personal, dat fiind depedenţa sa de medici străini. Cu toate acestea, miniştrii sunt de părere că majoritatea medicilor străini vor îndeplini standardul cerut de limba engleză.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.