EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Mugur Isărescu (BNR): Lumea politică lucrează pe percepţie şi deseori trebuie să acceptăm percepţia

0
Lumea politică lucrează pe percepţie şi deseori trebuie să acceptăm percepţia, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la un forum privind pieţele financiare româneşti.

„Uitaţi cât de dificilă este găsirea, în Europa, a unei soluţii de criză pentru datoriile suverane. Sunt într-adevăr soluţiile atât de facile şi lumea politică este atât de mioapă încât cred că este o întrebare care nu mai este retorică pentru că ne loveşte, ne izbeşte în fiecare zi. Ne schimbăm prognozele acum, de creştere economică în principal, pentru că nu mai putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exporturilor.

Am fi nerealişti. În momentul în care ţi-ai schimbat prognoza, urmează o serie de consecinţe în construcţia bugetară. Apare iarăşi problema între realitate şi percepţie. Lumea politică lucrează pe percepţie şi deseori trebuie să acceptăm percepţia. Percepţia este mai tare decât realitatea”, a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, guvernele trebuie să-şi conserve în perioadele bune, şi în permanenţă, o poziţie care să le permită să intervină în perioadele în care cererea agregată scade masiv şi poate genera recesiune şi criză economică.

„Fără acest preambul, fără conservarea capacităţii de intervenţie, „dacă îţi tragi toate cartuşele în perioadele bune, cu ce să mai tragi ulterior?”. Şi problema actuală din unele ţări, pentru că nu este chiar o criză globală, sunt regiuni ale globului, Asia de exemplu, de creştere economică extrem de rapidă, este exact supraîndatorarea statelor înainte de declanşarea crizei, ceea ce dus Guvernele din Europa de a nu se mai putea îndatora suplimentar”, a mai afirmat Isărescu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.