Negriţoiu(ING): Creşterea economică va fi afectată şi de încetinirea creditării, nu numai de temperarea exporturilor

Creşterea economică va fi afectată şi de încetinirea creditării în economie, nu numai de temperarea exporturilor, avertizează directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu.

‘Sursa finanţării sectorului bancar este principala preocupare la acest moment. Statele emergente nu pot auto-genera reurse pentru finanţarea sectorului bancar la nivelul actual. România a fost întotdeauna importator net de capital. Criza datoriilor suverane riscă să determine o nouă criză a lichidităţilor bancare, iar piaţa europeană suferă’, a declarat miercuri, la Romania Financial Forum, reprezentantul ING Bank.

El a precizat că România înregistrează o dependenţă peste medie faţă de finanţarea externă. Raportul credite-depozite în valută este unul excesiv, de 221%, iar creanţele băncilor străine reprezintă 96% din totalul activelor bancare din România.

Din punct de vedere al dependenţei de finanţarea externă, România este în aceeaşi ‘ligă’ cu statele baltice, iar creşterea economică va fi principala victimă, a avertizat Negriţoiu. Creanţele băncilor străine reprezintă 67% din totalul activelor pe pieţele emergente. În România, activele bancare se ridică la 117 miliarde dolari, respective 66% din PIB. Creanţele băncilor străine însumează 112 miliarde dolari (96% din total active bancare), iar creanţele băncilor din zona euro totalizează 109 miliarde dolari (94% din total active bancare).

În plus, acordul Basel 3 aduce reguli de lichiditate mai stricte, băncile vor avea nevoie de capital suplimentar şi vor avea mai puţini bani pentru creditare. Creditul va fi mai scăzutîn economie şi fără restricţiile autorităţii de reglementare, a spus Negriţoiu.

El a afirmat că indicatorii de finanţare arată o şubrezire a sănătăţii pieţei interbancare din Europa, din cauza percepţiei crizei datoriilor suverane şi impactului posibil asupra băncilor, care nu mai au încredere să se împrumute între ele.

‘Nu vom avea un deceniu liniştit. Cred că va fi un deceniu tensionat şi agitat’, a mai afirmat directorul general al ING Bank România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.