Oricâte lecţii am învăţa, experienţa crizelor financiare arată că memoria socială este destul de scurtă, declară Isărescu

Oricâte lecţii am învăţat şi vom învăţa, experienţa crizelor financiare arată că memoria socială este destul de scurtă, a declarat Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).„Posibilitatea ca unele greşeli să se repete nu trebuie deloc exclusă. Când spun „destul de scurtă” nu mă refer la memorie de câteva generaţii, de exemplu la memoria crizei din 29-33, mă refer la ceva extrem de prezent.

Mă gândesc, aşa pentru a cugeta, că în urmă cu 10 ani înainte de a se declanşa în 2008 actuala criză, pe Wall-Street s-a prăbuşit un Cash Found din acesta sau Long term capital asset, exact pe aceleaşi probleme care au declanşat criza din 2008.

Deci operaţiuni derivative duse dincolo de orice extremă şi, cred eu, puţin înţelese chiar de cei care le făceau. Normal, că erau destul de complicate”, a explicat Isărescu.
El a mai spus că a văzut aproape empiric, în ultimii trei ani, că gradul de afectare a economiilor lumii din partea actualei crize globale depinde foarte mult de vulnerabilităţile fiecărei economii.

„Categoric că mai sunt şi nedreptăţi în lume, mai pică câte o ţară, câte un stat între scaune, ca să vorbesc metaforic, dar vulnerabilităţile interne pe care le-au dezvoltat în perioadele bune uneori fără să îşi dea seama statele, acestea sunt cele care fac diferenţa între ţări care probabil vor ieşi întărite din criză şi ţări care vor ieşi mult slăbite.

Modul în care fiecare stat răspunde la aceste provocări, depinde bineînţeles de resursele disponibile, de instituţii, principii fundamentale, de instrumentele folosite, dar parcă mai mult decât în trecut, maniera în care ţara a fost precaută sau nu”, a mai spus guvernatorul BNR.

Citește și
1 Comentariu
  1. lulyk spune

    nene aisarescu pe cuv dvs ca ai fost explicit? ce ai vrut de fapt sa spui?daca se vrea si vom avea considerabi mai putina lacomie din parte,stiti voi cui,ar putea fii evitata chiar si ac criza dar interesul chiar asta e ,sa creeze crize si nu financiare ca banii exista.crize de oameni stabil psijic.magarilor ce sunteti ,acolo te incluzi si tu isarescule ca mai aflam cam cine esti si tu.viermiis a va manance;sau poate un glonte asa pierdut

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.