Pal Schmitt: Europa urmează exemplul Ungariei în taxarea băncilor

0
Taxa pe bănci introdusă de Ungaria părea o decizie „surprinzătoare” nu cu mult timp în urmă, acum pare a fi un exemplu de urmat, a afirmat marţi preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, la un eveniment organizat de Camera de Comerţ a SUA, transmite MTI.

„Ieri doar Ungaria credea că băncile trebuie să împărtăşească o povară proporţională din datoria publică. Astăzi întreaga Uniune Europeană simte la fel”, a declarat şeful statului ungar. Acesta a adăugat, referindu-se la măsurile economice adoptate de executiv, că turbulenţele de pe pieţele financiare, precum şi „greaua moştenire” de la guvernul precedent, au forţat Ungaria să aplice nu numai „argumente crude” ci şi noi soluţii creative.

Săptămâna trecută, Comisia Europeana a prezentat propunerea referitoare la taxarea tranzacţiilor financiare pe teritoriul UE, potrivit căreia schimbul de acţiuni şi obligaţiuni ar putea fi impozitat cu o cota de 0,1%, iar pentru contractele derivative taxa ar putea fi de 0,01%.

Băncile din Ungaria au fost obligate să plătească o taxă specială, pe care guvernul de la Budapesta a impus-o pentru perioada 2010-2012 în ideea de strânge 187 miliarde forinţi (986 milioane dolari ) pe an şi a ţine sub control deficitul bugetar. Cu toate acestea, băncile au avut profituri modeste în 2010 iar creditarea ar urma să rămână la un nivel scăzut şi în acest an în condiţiile în care veniturile populaţiei vor fi afectate de creşterea ratelor la creditele ipotecare ca urmare a aprecierii francului elveţian.

Există riscul ca Ungaria să-şi piardă ratingul din categoria investment-grade cu ocazia reviziilor ce urmează a fi efectuate luna viitoare de Standard&Poor”s şi Moody”s, a avertizat săptămâna trecută preşedintele Agenţiei pentru Managementul Datoriei Guvernamentale din Ungaria (AKK), Gyula Pleschinger.

„Din păcate suferim consecinţele de pe urma faptului că avem un rating „BBB minus”, a declarat Gyula Pleschinger la o conferinţă pe teme economice organizată la Pecs. „Sunt puţin îngrijorat că am putea să suferim o retrogradare în categoria „BB”, deoarece o nouă tăiere nu poate fi exclusă având în vedere tendinţa actuală a agenţiilor.

Sper însă că acest lucru să nu se întâmple, însă în luna octombrie avem două agenţii, S&P and Moody”s, care vor realiza analizele anuale. Sper că vom putea să rămânem în categoria investment-grade”, a spus Pleschinger.

Standard&Poor”s şi Moody”s atribuie în prezent o perspectivă negativă pentru ratingul de ţară al Ungariei („BBB minus” – cel mai mic rating din categoria investment-grade), ceea ce înseamnă că o retrogradare este posibilă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.