Popa (BNR): Se doreşte realizarea unui echilibru între finanţarea în monedă naţională şi finanţarea în valută

Avem de-a face în momentul de faţă cu măsuri noi, care nu sunt luate în izolare, şi se doreşte realizarea unui echilibru între finanţarea în monedă naţională şi finanţarea în valută, a declarat, miercuri, Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

‘Ele (măsurile – n.r.) fac parte integrantă dintr-un demers la nivelul Uniunii Europene de a preveni o reluare a acordării majoritare de credite în valută. După obiectivele noastre nu se doreşte eliminarea creditului în valută, se doreşte o realizare a unui echilibru între finanţarea în monedă naţională şi finanţarea în valută, care să prevină acumularea de riscuri, mai ales pentru debitorii neprotejaţi la riscul valutar”, a declarat Popa.
Potrivit acestuia, nu se doreşte să se apeleze la interdicţii, pentru că acestea pot conduce la distorsiuni.

‘Un alt obiectiv al nostru este de reflectare cu acurateţe a riscului sporit de acordare de credite în valută pentru debitorii neacoperiţi la riscul valutar în preţurile produselor respective. (…) În acelaşi timp, probabil că cea mai bună ilustrare a presiunii pe care un mediu extern ar induce-o asupra sistemului bancar din România este testul de stres pe care îl facem la Banca Naţională cu o metodologie pe care am adaptat-o în coordonare cu FMI.

Testul de stres este semnificativ mai dur decât asumţiile luate pentru testul european de stres aplicat de jos în sus pentru grupurile transfrontaliere bancare europene şi sistemice. În cazul în care, foarte puţin probabil, s-ar materializa acest scenariu extrem de dur, solvenţa şi, respectiv, rata de adecvare a fondurilor proprii de nivel 1 ar scădea cu maximum 3,5 puncte procentuale, ramânând în aceste condiţii peste indicatorii minimi de prudenţă pentru sistemul bancar. Nimeni nu vede ca probabil acest scenariu, dar este util să facem sa facem asemenea teste de stres, pentru a fi siguri că rezilieţa sistemului este asigurată”, a spus Popa.

Potrivit acestuia, procesul de contagiune afectează economii naţionale care păreau extrem de solide până în urmă cu câteva luni de zile.

‘Aici aduc în discuţie faptul că avem un sistem bancar solid, al cărui indicator de capitalizare se situează la 14,2% la jumătatea anului în termeni de contabilitate românească, de RAS, şi un indicator de adecvare a fondurilor proprii de nivel 1 de 13,6%. Aceşti doi indicatori, dacă ar fi măsuraţi în IFRS, ar fi cu unu sau două procente mai mari decât cei calculaţi pe RAS”, a explicat oficialul BNR.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.