Premiul Nobel pentru fizicienii care au descoperit cum se produce expansiunea Universului

1
Laureaţii Premiului Nobel 2011 în fizică sunt Saul Perlmutter (52 de ani), Brian P. Schmidt (44 de ani) şi Adam G. Riess (42 de ani). Aceştia au studiat zeci de stele explozive, numite supernove, şi au descoperit că Universul se extinde mult mai rapid decât se aştepta comunitatea ştiinţifică.
.
Cei trei oameni de ştiinţă au primit premiul Nobel pentru „descoperirea faptului că Universul este în expansiune accelerată, prin observarea supernovelor îndepărtate„, conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel.Saul Perlmutter va primi jumătate din premiul în valoare de aproximativ 1 milion de euro (10 milioane de coroane suedeze), în timp ce Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess vor împărţi cealaltă jumătate.

Cercetătorii au studiat o clasă ciudată de supernove, care sunt la fel de grele ca Soarele, dar au dimensiunile Pământului. O singură supernovă de acest tip poate emite la fel de multă lumină ca o galaxie. Cele două echipe au descoperit 50 de supernove îndepărtate, a căror lumină era mai slabă decât se aşteptau cercetătorii. Era dovadă că Universul se extinde, şi o face rapid.

Cercetătorii ştiau că Universul se extinde ca urmare a Big Bangului , explozia primordială de acum 14 miliarde de ani. Însă descoperirea că această expansiune este una accelererată, că viteza de expansiune a Universului creşte, a fost una fantastică, neaşteptată. Dacă această viteză de expansiune va continua să crească, Universul va sfârşi îngheţat.

Citește și
1 Comentariu
  1. Gogu spune

    In cadrul novelor, supernovelor, se schimba/inverseaza rolurile (identitatile, comportarile) intre materie si antimaterie. Expansiunea materiei (a sistemelor cosmice) se va face pana la schimbarea raportului fazelor de vibratie dintre vibratia materiala, (respectiv, cea antimateriala din cadrul aceluiasi sistem sau in cadrul sistemelor coordonate) si cea universala. Contractia antimateriei (a formelor de structurare ale antimateriei din centrele sistemelor cosmice) se va face (coordonat, in cadrul aceluiasi sistem) pana la schimbarea raportului fazelor de vibratie dintre vibratia antimateriala si cea universala, dar aceasta poate fi si sursa a expansiunii la sistemele in/la care faza vibratorie de baza este in domeniul gravitational (antimaterial). Micsorarea emisiei nu este un criteriu de apreciere a expansiunii, tinand cont de defazarile vibratorii (raportate la standardul universal) bruste in sistemele novelor, supernovelor. In faza receptorului, nu va mai veni un raspuns al unui sistem in echilibru asa cum il interceptam pana la un moment dat, (interceptare, ca un mod de a spune), ci un raspuns al unei transformari in care faza vibratorie universala pe care o interceptam noi (specifica planului material) nu va mai reda acelasi sistem relational energetic si structural. Nemaidiscutand de „8”-ul spatial spiral pe care il parcurg sistemele galactice, metagalactice in univers si care poate induce in eroare un observator. Nu este interzis sa fie ce s-a prezentat, dar probabilitatea de apreciere este sub 20%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.