EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Problema este cum se implementează noul regulament privind creditarea persoanelor fizice, declară Radu Gheţea

0

Noul regulament privind creditele vine într-un moment de scădere a apetitului pentru împrumuturi iar problema este cum se implementează acest nou regulament, a declarat Radu Gheţea, peşesindele AsociaţieiRomâne a Băncilor (ARB).

‘El vine într-un moment de scădere a apetitului pentru credit şi bineînţeles că preocuparea majoră a băncilor şi cred că şi a clienţilor este cum să facem totuşi să rămânem pe un trend de creştere a creditelor. Sunt unele aspecte pe care le-am luat tocmai în ideea de a nu reduce practic la zero activitatea de creditare.

Sunt câteva veşti bune din discuţile pe care le-am avut cu Banca Naţională săptămâna aceasta. Sigur, nu sunt definitive dar se conturează clar că noul regulament nu afectează creditul pentru locuinţe, ca să nu mai spun credit imobiliar, ipotecar şi aşa mai departe. Renovarea de locuinţe se va putea face în continuare în condiţiile existente.

Programul Prima Casă nu va fi afectată de acest nou regulament. Băncile sunt preocupate să menţină creditarea pentru persoane fizice la un nivel rezonabil condiţiilor actuale din piaţă. Au scăzut veniturile în unele situaţii, au apărut incertitudini în ceea ce priveşte veniturile anumitor categorii de populaţie. Cu toate acestea nu putem să rămânem impasibili şi să nu gândim la ceea ce în mod normal o bancă trebuie să gândească, şi anume să nu facă plasamente mai ales în credite’, a spus Gheţea.

Potrivit acestuia, în acest moment în laboratoarele băncilor comerciale se fac deja pregătiri pentru lansarea de noi produse care să fie în linie cu noul regulament.

‘Nu vor trece trei luni şi, deja, Banca Naţională va constata că există din nou apetit din partea clienţilor dar vor exista oferte din partea băncilor pentru a continua activitatea de creditare’, a mai spus Gheţea.

Potrivit acestuia, nu este bine să fie acordate credite în valută celor care nu au venituri în valută.

‘Bineînţeles, dacă cineva are o leafă foare mare în lei şi vrea un grad de îndatorare de 30%-40% la un credit în valută nu va fi niciun fel de problemă. Orice s-ar întâmpla, din punct de vedere al cursului, el până va urmă va putea să îşi acopere ratele.

La cei care sunt la limită problemele sunt mai complicate. Din propria experienţă vă spun că există un apetit redus al clientelei, persoane fizice, pentru creditul în lei. Pentru că erau foarte atractive dobânzile în valută.

La un moment dat, prin anii 2007 -2008 am avut chiar situaţii în care cursul era favorabil celor care se împrumutau în valută. A fost nevoie de multe duşuri reci pentru ca oamenii să îşi dea seeama că nu poate dura la nesfârşit fericirea de a lua credit în valută şi atunci cred că, în perioada următoare, băncile comerciale cât şi comunitatea bancară în general vor milita pentru creditul în lei. Este sigurul lucru care îi oferă clientului o linişte în ceea ce priveşte expunerea la riscul valutar’, a mai afirmat oficialul ARB.

Potrivit regulamentului privind creditarea persoanelor fizice, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului.

În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, avansul minimum prevăzut în regulamentul BNR este de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%.

BNR propune băncilor ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreşte să se împrumute. Astfel, pentru euro, băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elveţian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă francului elveţian.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.