Proiect neo-catolic în Italia: se reconstruieşte Democraţia Creştină, în varianta modernă şi laicizată

0

În Italia se pregăteşte construirea unui nou partid moderat şi catolic destinat să ia locul Poporului Libertăţii /PdL/ al lui Silvio Berlusconi.

Ipoteza înfiinţării unui al treilea pol este inconsistentă, ideea fiind de a deveni primul pol, pe ruinele actualelor alinieri politice, dar pe o poziţie favorabilă. Ceva similar vechii Democraţii Creştine /DC/, dar în varianta modernă şi laicizată, scrie L’Espresso în ediţia de luni (03 octombrie 2011).

„Nu se va merge spre un partid al catolicilor, nu va fi o nouă DC. Va exista, însă, un rol de protagonist mai mare pentru laici. În ultimii ani, relaţia cu politica a fost încredinţată ierarhiilor ecleziastice. Acum este rândul poporului creştin reunit în asociaţii, cooperative, sindicate, organizaţii de voluntariat, să umple prăpastia care s-a căscat între Palat şi politică. Un decalaj imens care până acum a fost ocupat doar de anti-politică. Lipsesc culturile politice care să inspire o politică gândită şi nu strigată. Ele vor fi recreate. Este un impuls pe care cardinalul Angelo Bagnasco l-a înregistrat. De aici se vor putea naşte noi încrucişări, noi subiecţi. Ne aflăm în momentul incubaţiei”, a declarat fondatorul Comunităţii Sant’Egidio, Andrea Riccardi.

Se va organiza în fiecare regiune a ţării, în fiecare dieceză, iar de aici în fiecare teritoriu parohial, în mod capilar, reproducând în cele mai îndepărtate colţuri ale peninsulei schema naţională: toate asociaţiile catolice, pentru prima dată în ultimele decenii, reunite în jurul unui proiect politic, deschis şi altora.

Mai precis, mediile financiare şi de afaceri, laice şi tehnocrate, care au criticat în ultimele luni cu duritate guvernul lui Berlusconi, iar în unele cazuri s-au declarat disponibile intrării în politică: de exemplu, preşedinta confederaţiei patronale italiene Confindustria, Emma Marcegaglia, bancherul şi managerul Corrado Passera, fostul CEO al grupului financiar italian UniCredit, Alessandro Profumo, omul de afaceri şi preşedinte al Ferrari, Luca Cordero di Montezemolo şi fostul comisar european pe probleme de concurenţă, Mario Monti.

Este vorba de un pact între clasele de mijloc, familii, păturile populare îngrijorate de criză şi dezamăgite de promisiunile lui Berlusconi, reprezentate de lumea catolică, cu antenele sale sensibile din teritoriu, şi marea burghezie în căutarea unui spaţiu politic. O „Sfântă Alianţă” dintre „Popor” şi „Capital”, oficiată de Biserică pentru a ieşi din berlusconism.

Proiectul este foarte ambiţios şi de aceea imediat după prelegerea din 26 septembrie în faţa Consiliului Permanent al Conferinţei Episcopale Italiene /CEI/, cardinalul Angelo Bagnasco a apreciat că a venit vremea să se recâştige scena politică, stabilind strategiile, organizarea, leadershipul şi resursele.

Repetiţia generală va avea loc la Todi, la 17 octombrie, cu prilejul reuniunii asupra economiei a Forumului asociaţiilor catolice ale muncii, creat cu doi ani în urmă şi extins în multe regiuni. Bagnasco va deschide şi va închide lucrările.

Vor fi prezente toate asociaţiile laicatului catolic, care în ultimii ani s-au plasat în tabere politice diferite, precum şi asociaţia cea mai răspândită, „Azione cattolica” şi Comunitatea Sant’Egidio şi unii invitaţi externi cu greutate precum administratorul delegat al Intesa Sanpaolo, Corrado Passera – o confirmare că proiectul merge bine dincolo de graniţele tradiţionale.

Înainte de vară, în mediile ecleziastice s-a luat decizia de a comanda unui institut de sondaje evaluarea cât ar putea conta această comunitate. Rezultatul a fost modest: 3,2%.

Dar pentru ierarhiile ecleziastice scopul nu este de a înfiinţa un mic partid de centru care să se alieze din timp în timp cu cine oferă mai mult. În centrul-dreapta are loc apusul lui Berlusconi, dramatic şi grotesc, iar la stânga eşichierului, trioul Pier Luigi Bersani /preşedintele Partidului Democrat/-Nicky Vendola (preşedintele regiunii Puglia şi reprezentant al extremei-stânga)-Antonio Di Pietro /preşedintele partidului Italia Valorilor/ repropune imaginea „maşinii de război” învinse.

Naşterea noii entităţi depinde de viteza şi circumstanţele în care Berlusconi va ieşi din scenă şi se va purifica „aerul infectat” pentru a folosi expresia lui Bagnasco în faţa episcopilor.

„Dar trebuie să se vadă cu ce lege electorală se va vota”, avertizează Riccardi. „Cel mai mare risc cu sistemul actual este auto-regenerarea situaţiei precedente. Nu se poate promova schimbarea numai pe baza logicii alinierii împotriva lui Berlusconľ’, a precizat el.

În perspectivă, proiectul neo-catolic este propus electoratului care a votat până în prezent cu Berlusconi, eliberat însă de orice dependenţă de Liga Nordului a lui Umberto Bossi .

„Prieteniile cu greutate” trebuie căutate în special în rândul celor care sunt în prezent în PdL, fiind agreat mai ales secretarul PdL, Angelino Alfano, fost student al Universităţii Catolice.

Noutatea cea mai importantă este că „Armata Albă” a captat interesul acelor reprezentanţi ai establishmentului în dezacord cu guvernul Berlusconi şi dornici de reprezentarea politică.

Personaje cu autoritate în Italia şi Europa, dar fără un popor în spate, exact opusul armatelor catolice, care pot conta pe mai mult de 5 milioane de aderenţi, dar care suferă de absenţa unui leadership vizibil.

Cele patru pagini dedicate săptămâna trecută de Corriere della Sera „Armatei Albe” au fost interpretate de CEI drept un semnal, iar contactele dintre cele două lumi s-au îndesit.

Unul dintre oamenii de legătură este bancherul Roberto Mazzotta, preşedintele Institutului Luigi Sturzo, unde se păstrează arhivele tuturor marilor democrat-creştini şi care a fost secretar adjunct al DC şi un susţinător al unei alianţe între partidul catolic şi clasele productive din Nord.

Andrea Riccardi a ţinut să sublinieze însă că este nevoie de o clasă conducătoare tânără, care nu a fost încă testată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.