Rick Perry acuzat de rasism pentru numele Niggerhead

0

Când guvernatorul Texasului, Rick Perry, şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2012, multe sectoare ale Partidului Republican au răsuflat uşurate.

Punctele sale de vedere ultraconservatoare, lunga sa experienţă executivă în fruntea celui mai mare stat al ţării şi cifrele sale imbatabile privind crearea locurilor de muncă făceau din el un candidat redutabil pentru a-i disputa preşedinţia lui a Barack Obama, notează marţi (04 octombrie 2011) ziarul El Periodico.

Însă de atunci, Perry s-a dovedit un candidat de categorie uşoară în dezbaterile televizate şi mai mult decât să-şi prezinte agenda de propuneri el s-a ocupat de contracararea atacurilor care au plouat din toate părţile.

Ultimul din această serie de şarje are nuanţe rasiste. Potrivit unui articol publicat duminică de ziarul Washington Post, de peste trei decenii Perry şi tatăl său au închriată o casă de vacanţă în Texas care poartă un nume jignitor: Niggerhead, /sau cap de negru/, ceea ce în SUA este extrem de ofensator şi un termen reminiscent al anilor de segregare rasială.

Numele este scris cu vopsea pe o piatră la intrarea în reşedinţa unde guvernatorul, fost secretar al agriculturii în executivul statului, îşi invită prieteni, congresmeni şi simpatizanţi.

Perry a ţinut să precizeze, săptămâna trecută că, la puţin timp după ce tatăl său a închiriat proprietatea, în 1983, a cerut să fie acoperită cu vopsea piatra, „pentru că un nume atât de ofensator nu îşi poate găsi locul într-o lume modernă”.

Dar mai mulţi localnici consultaţi de ziar asigură că la începutul verii numele Niggerhead se putea încă citi pe piatra de la intrare. Departe de a ignora incidentul, singurul rival de culoare al lui Perry la alegerile primare republicane, omul de afaceri Herman Cain, a profitat pentru a pune paie peste foc. „Nu există un termen mai jignitor şi mai negativ decât cuvântul care începe cu n”, a spus el, folosind formula pe care o utilizează mulţi pentru a face referire la „nigger”.

„Faptul că l-a lăsat acolo pictat atâta timp demonstrează o mare lipsă se sensibilitate faţă de populaţia de culoare a oraşului”, a adăugat patronul lanţului de pizzerii Godfather.

Perry, care conduce încă în sondaje pentru a deveni contracandidatul lui Obama, nu reuşeşte încă să convingă. Democraţii îl iau peste picior când relativizează schimbarea climatică sau când se lansează în efuziuni creştine şi chiar republicanii l-au criticat pentru atacurile sale împotriva programului de pensii sau pentru slăbiciunea sa faţă de politica de imigraţie.

Guvernatorul Texasului a fost din nou ţinta criticilor la sfârşitul săptămânii pentru sugestiile sale de a trimite trupe americane în Mexic pentru a lupta împotriva cartelurilor drogurilor şi a evita astfel ca violenţele atroce să se extindă dincolo de frontieră.

I s-a amintit astfel că, dacă dincolo de Rio Grande înfloreşte traficul de droguri, este pentru că în mare parte SUA sunt supermarketul mafiilor mexicane.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.