Tabără: Nu pot să spun acum că anul agricol viitor este rău, ci doar la sfârşitul lui decembrie

Rezerva de apă existentă în perioada 1 octombrie – 1 aprilie este factorul decisiv care arată cum va fi anul agricol următor, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în Comisia pentru agricultură din Senat.

El a precizat că un verdict clar asupra perspectivelor agricole ale anului 2012 va putea fi dat în noiembrie, decembrie sau ianuarie.

„În ceea ce înseamnă perspectivele anului 2012 ca an agricol, aşa cum am făcut-o şi în anul trecut, în perioada noiembrie, decembrie, ianuarie am să vă dau un verdict clar şi atunci ştim exact dacă trebuie măsuri speciale (…) pentru ceea ce înseamnă întreţinerea culturilor de toamnă, iar în primăvară pregătiri pentru ceea ce înseamnă culturile de primăvară.

Asta înseamnă rezerva de apă, vă rog să reţineţi, de la 1 octombrie la 1 aprilie. Acesta este factorul decisiv care îţi dă orientare asupra a ceea ce înseamnă un an agricol”, le-a spus Tabără senatorilor.

Referitor la rapiţă, Valeriu Tabără a spus că din cele 558.000 de hectare estimate, au fost semănate 302.000 hectare, respectiv peste 50%, însă „asta nu înseamnă că ele au şansa să rămână”.

„În sens alternativ, dacă vă uitaţi în operativa noastră din acest an, am avut rapiţă de primăvară – există o completare şi se pot completa nu suprafeţe foarte mari, pentru că nu se pretează în România, dar există şi astfel de alternativă şi am întâlnit deja societăţi care oferă soiuri de bună calitate şi productive pentru acest moment”, a precizat şeful de la Agricultură.

Tabără a adăugat că în perioada imediat următoare va avea o discuţie cu furnizorii de soiuri de rapiţă de primăvară şi cu organizaţiile profesionale pentru a vedea care este „elementul de completare a ceea ce nu va rezista din toamnă, pentru că şi în această primăvară noi am avut peste 500.000 de hectare semănate, iar circa 100.000 de hectare au îngheţat la începutul lui martie cu acele minus 8 – minus 12 grade de două zile, dar a fost suficient”.

Ministrul Tabără a explicat că tocmai seceta care se manifesta în perioada august-octombrie a dus la dispariţia rapiţei din culturile româneşti la un moment dat, însă a fost readusă în 1995 – 1996.
În ceea ce priveşte semănatul orzului, orzoaicei, dar mai ales a grâului, Valeriu Tabără a spus că acestea se află în perioada optimă de semănat.

„Tehnologic, în general, atunci când există toamne secetoase, recomandarea este o întârziere de 5 – 10 zile; se poate prelungi perioada optimă – şi nu cred că vor fi probleme, mai ales că se anunţă ploi. La cerealele de toamnă, ca semănat, ca răsărit, nu pot da un verdict acum, ci doar dacă intru în sens speculativ. Încă nu suntem în perioada de semănat a grâului”, a adăugat ministrul.

El a ţinut să precizeze că lipsa ploilor este atât un lucru bun, cât şi rău.

„Întotdeauna vremea este favorabilă unui anumit moment şi a fost extrem de favorabilă pentru ceea ce a însemnat finalizarea şi recoltările şi depozitările de produse – de struguri, de porumb, de floarea soarelui – acest lucru a creat şi elemente care au eliminat anumite costuri, de pildă de uscare. În acelaşi timp, sigur că o secetă mai prelungită, cum a fost în acest an, a pus probleme pentru anumite culturi, în principal este cazul rapiţei”, a explicat el.

Ministrul Agriculturii a spus că încă nu se îngrijorează cu privire la lipsa de precipitaţii, menţionând şi aspectele pozitive ale acesteia, precum o producţie bună şi calitativă de struguri sau costurile minime de uscare la porumb.

„Nu intru într-o îngrijorare deocamdată, decât, repet, probabil dacă mă duc la sfârşitul lunii octombrie. Atunci am să spun da, sunt nişte probleme legate de apă, nu am apă suficientă pe luna octombrie. Dar, deocamdată, este unul dintre cele mai mari, mai bune şi calitative producţii de struguri din istoria noastră.

La porumb, costurile de uscare sunt reduse aproape la minimum, calitatea este impecabilă şi evaluările noastre sunt undeva la peste 12 milioane de tone. Avem o sursă cu care am putea veni să completăm rezerva. Astă-toamnă ştiţi că am discutat şi multe presiuni de a scoate din rezerva de stat. Nu am făcut-o. Acum sursa respectivă, pe care nu aş vrea să o spun deocamdată, dar în câteva zile am să o spun, este o sursă prin care am putea să completăm această rezervă de stat. (…) Dar eu nu-mi fac probleme pentru la anul, ca tehnician o spun. Nu pot să spun acum că anul este rău, dar o pot spune la sfârşitul lui decembrie cu toată răspunderea”, a conchis Valeriu Tabără.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.