„Vom avea cutremur de 6 grade anul acesta”

0

– Şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului de Seismologie Aplicată, Victorin Toader, explică, pentru romanialibera.ro, că România trece de la o perioadă seismică mai calmă la una agitată şi spune că, până la sfărşitul anului, se poate produce un cutremur cu magnitudinea de 6 în România.

„De obicei, în luna noiembrie avem descărcări de energie mai mari. Ne putem aştepta aşadar la un seism de maximum 6 grade, dacă va fi o descărcare însemnată. La 6 grade nu e totuşi foarte rău în România. Vor cădea bibelourile şi cam atât„, afirmă Victorin Toader.

Expertul spune că România a trecut, între 2006 şi 2010, printr-o perioadă mai liniştită din punct de vedere seismic. Dar precizează că asta implică o acumulare mare de ceea ce numeşte „stres tectonic”. Adică o energie care se eliberează prin cutremure. „Se poate elibera deodată sau treptat. În primul caz, s-ar înregistra un seism puternic”, menţionează Victorin Toader.

Unii seismologi susţin că, deşi nu se poate vorbi de o ciclicitate cu care au loc cutremurele, dacă se iau în calcul ultimele cutremure mari din România, din 1908, 1940 şi 1977, distanţa între două seisme grave este între 32 – 37 de ani. Au trecut deja 34 de ani de la cutremurul din 1977, aşa că românii se pot aştepta la un alt cutremur foarte puternic în următorii 3 ani, scrie România Liberă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.