Belarus îşi extinde geografia datoriilor

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional /FMI/ începe miercuri o nouă misiune în Republica Belarus. Obiectivul este de a monitoriza situaţia economică a republicii.

Autorităţile belaruse speră că această analiză a îndeplinirii programului precedent de creditare se va desfăşura fără probleme şi va permite acordarea unui nou împrumut.

Însă, în aşteptarea deciziei FMI, Minskul poartă negocieri cu alţi creditori, printre care şi Iranul, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Republica Belarus speră că obţină din partea FMI un credit în valoare de 7 miliarde de dolari, a precizat ministrul-adjunct al finanţelor al acestei ţări, Vladimir Amarin. Misiunea FMI se va afla la Minsk până la 17 octombrie.

Cotidianul rus aminteşte că Belarus a înaintat cerere pentru obţinerea unui nou credit din partea FMI la începutul acestei veri. Însă, deocamdată Fondul nici măcar nu a analizat în detaliu această cerere, fapt pe care experţii FMI îl explică prin aceea că autorităţile belaruse nu au un program anticriză concret.

În acelaşi timp, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat recent că desfăşurarea cooperării cu FMI este frânată din cauza caracterului inadmisibil al cererilor politice formulate de reprezentanţii acestuia privind eliberarea deţinuţilor politici.

La ora actuală, în Belarus nu au fost anunţate niciun fel de planuri anticriză, însă numărul de deţinuţi politici s-a redus la cinci, subliniază cotidianul rus.

Este adevărat că reprezentanţii FMI au evaluat în mod pozitiv unii paşi întreprinşi de Minsk în vederea depăşirii crizei. În speţă, deschiderea unei sesiuni suplimentare pentru vânzare-cumpărare de valută la preţul pieţii şi intenţia de a trece în viitorul apropiat la un curs unic, precum şi suspendarea creditării prin emiterea de obligaţiuni.

Potrivit reprezentantului permanent al FMI în Belarus, Natalia Kaliadina, noua misiune speră să ajungă la o înţelegere cu autorităţile belaruse în ceea ce priveşte prognoza dezvoltării social¬economice, bugetul şi politica monetară pentru 2012. Atingerea unui acord pe marginea acestor probleme ar constitui un mare plus în perspectiva creditării din partea FMI, subliniază Kaliadina.

Principala cauză a crizei belaruse – soldul negativ al balanţei comerciale – nu a fost încă lichidat, notează Nezavisimaia Gazeta. Un bilanţ pentru ianuarie-august arată că acesta se ridică la 2,7 miliarde de dolari.

De asemenea, guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Belarus, Nadejda Ermakova, a recunoscut zilele trecute că rezervele valutare ale ţării sunt destul de modeste. În conformitate cu standardele internaţionale, mărimea lor trebuie să acopere volumul pe trei luni al importurilor, în timp ce în Belarus aceste rezerve ajung doar pentru 1,5 luni de importuri.

Desigur, perioada de criză şi a prăbuşirii vertiginoase a ratingurilor nu putea stimula afluxul de investiţii străine. În condiţiile unei prognoze de 6,5 miliarde de dolari investiţii, bilanţul de la finele lunii august arată că în ţară au fost atraşi doar 1,5 miliarde de dolari. De asemenea, cele mai mari proiecte de privatizare nu s-au încheiat deocamdată cu nimic concret.

În această situaţie, singura soluţie rămâne creditarea. Anul acesta Republica Belarus a primit deja 800 de milioane de dolari din cadrul Fondului anticriză al Comunităţii Economice Euro-Asiatice /EvrAzEs/ şi 300 de milioane din partea Azerbaidjanului.

Până la sfârşitul anului, Belarus speră să mai primească din partea EvrEzEs alte 440 de milioane de dolari. De asemenea, Ermakova a dezvăluit intenţia băncii ruse Sberbank de a oferi Belarus un credit în valoare de 1 miliard de dolari, garantate prin acţiuni ale rafinăriei „Naftan”.

Tot Ermakova a anunţat că Belarus intenţionează să obţină un credit de 400 milioane de dolari de la Iran. Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a Republicii Belarus, un acord principial pe marginea acestei probleme există deja, detaliile urmând să fie discutate în octombrie sau noiembrie.

Analizând activitatea de contractare a creditelor pe care o desfăşoară autorităţile belaruse, experţii atenţionează în legătură cu periculozitatea unei asemenea căi.

„A acorda Republicii Belarus un nou credit din partea FMI ar Ę în prezent, o crimă”, este de părere directorul centrului analitic „Strategia”, Leonid Zaiko.

În opinia lui Zaiko, actualul guvern belarus este atât de lipsit de profesionalism, încât nu va putea gestiona acest credit în mod raţional, iar risipirea creditelor fără desfăşurarea unor reforme va duce ţara la faliment.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.