EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Brejnev a fost un plus imens pentru Rusia, declară secretarul de presă al lui Putin

0

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns criticilor privind „brejnevizarea” premierului, cel mai probabil viitor preşedinte al Rusiei.

Într¬un interviu acordat postului de televiziune „Dojd”, Peskov a catalogat linia liderului sovietic Leonid Brejnev drept una reuşită, care a pus bazele ţării.

În acelaşi interviu Peskov i-a criticat pe oponenţii puterii pentru frecventarea restaurantelor scumpe, dar a recunoscut în acelaşi timp că Putin a fost ajutat să „găsească” amforele antice din golful Taman.

Potrivit lui Peskov, el însuşi a aflat abia la congresul partidului „Rusia Unită” despre decizia înaintării lui Putin drept candidat în alegerile prezidenţiale din 2012. „Dacă cineva vă spune că ştia dinainte, vă minte”, a spus Peskov.

La atenţionarea unuia dintre jurnaliştii prezenţi în legătură cu modul negativ în care mulţi ruşi au perceput vestea revenirii lui Putin la preşedinţia ţării, Dmitri Peskov a replicat că despre această „brejnevizare” vorbesc „oameni care nu ştiu nimic despre Brejnev”. „Brejnev nu este un minus pentru istoria noastră, el este un plus imens. El a pus fundamentul economiei, al agriculturii”, a declarat secretarul de presă al lui Putin.

Peskov a subliniat că revenirea lui Putin este primită critic doar de societatea moscovită, „care nu cunoaşte ţara”. „Noi mergem foarte mult prin ţară, unde sunt cu totul alte probleme decât cele pe care le au oamenii care locuiesc în centrul Moscovei şi cei care îşi pot permite să piardă câte două-trei ore pe zi pentru a scrie pe bloguri şi în reţele de socializare”, i-a atacat la rândul său Peskov pe criticii lui Putin.

Dmitri Peskov l-a lăudat pe Vladimir Putin pentru faptul că a scos Rusia din criza economică. „A existat panică la bănci? Nu. A existat default? Nu. Au trecut oare întreprinderile strategice ale Rusiei în proprietatea capitalului străin? Nu. Şi-a pierdut ţara suveranitatea, măcar parţial? Nu”, a subliniat secretarul de presă al premierului rus.

Întrebat despre pericolul reeditării în Rusia a revoluţiilor arabe, Peskov şi-a exprimat convingerea că în Federaţia Rusă nu există un mediu propice pentru aceasta. Potrivit lui Peskov, în ţările în care au avut loc aceste revoluţii se înregistra o degradare, în timp ce în Rusia se înregistrează o „evoluţie ascendentă”.

În acelaşi interviu, Peskov a recunoscut pentru prima dată că Vladimir Putin nu a găsit fără ajutor amforele antice din golful Taman. „Este evident, nu le-a găsit!”, a spus Peskov. Întrebat dacă el a venit cu „ideea descoperirii de amfore”, Peskov a răspuns că el a fost doar „unul dintre participanţii la expediţie”.

Jurnaliştii au mai dorit să afle de la Peskov de ce Putin este supărat pe fostul director al Iukos, Mihail Hodorkovski. „Pentru că Hodorkovski este un infractor”, a răspuns secretarul de presă al premierului.

De asemenea, Peskov a solicitat în termeni categorici să nu se facă nicio legătură între asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi moartea vicepreşedintelui Iukos, Vasili Aleksanian. O astfel de legătură ar exista, potrivit lui Peskov, doar în mintea celor care cred în teoria conspiraţiei.

„Sunteţi nebuni să asociaţi aceasta cu Putin? Este exact ca atunci când citim pe undeva că în spatele atacului terorist din 11 septembrie 2001 s-ar fi aflat Casa Albă de la Washington. Este nebunie curată”, a subliniat Peskov.

Peskov a răspuns şi la întrebări care ţin de viaţa personală a lui Putin. Secretarul de presă al premierului a eludat un răspuns concret legat de supoziţiile conform cărora Putin ar fi suportat operaţii estetice.

„Nu ştiu în ce mod se ocupă Putin de înfăţişarea sa. Nu mă pricep la liftinguri şi la chestii de acest gen şi nu voi putea continua discuţia pe această temă”, a spus acesta.

O altă întrebare s-a referit la faptul că în cei 12 ani cât Putin s-a aflat la putere, cele două fiice ale sale nu au apărut niciodată în public şi chiar soţia sa Ludmila a încetat să mai fie persoană publică, fapt care a dat naştere la tot felul de zvonuri, în special pe internet.

Peskov a explicat că Putin doreşte „ca familia şi copiii săi să ducă o viaţă normală”. „Recunoaşteţi, viaţa lui /Putin/ nu poate fi considerată una simplă şi umană, cu toate acele restricţii de securitate şi de protocol care există”, a subliniat Peskov.

Peskov a mai spus că nu s-a pus de acord cu Putin privind participarea sa la emisiunea de pe „Dojd”, exprimându-şi convingerea că premierul nici nu se uită la acest post de televiziune.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.