Cristian Popa (BNR): Vedem o anumită reducere a dobânzilor; trebuie să continue

O anumită reducere a dobânzilor practicate de bănci a fost realizată, dar aceasta trebuie să continue, a declarat miercuri, la Romania Financial Forum, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/, Cristian Popa.„Vedem o anumită reducere a dobânzilor, dar nu cred că este dusă până la capăt, trebuie să continue. Marjele între dobânzile active şi pasive sunt încă foarte mari. În perioada de vară chiar au fost uşoare creşteri ale dobânzilor, după scăderile notabile din a doua parte a lui 2010 şi prima parte din 2011”, a spus Popa.

În opinia sa, marjele mari se explică prin faptul că în perioada de criză, de activitate redusă, costurile sunt mai mari şi intervin şi costurile cu creditele neperformante.

Popa a arătat că băncile din România au avut o activitate pro-ciclică atât în perioada de boom economic, când nu au evaluat totdeauna corect riscurile, cât şi în perioada de criză, când au devenit extrem de prudente.

El a precizat că România a plecat în 2001 de la un grad de intermediere financiară foarte scăzut, când creditul neguvernamental era de 9% din PIB şi a ajuns apoi peste 40% din PIB. Criza a dus însă la un proces de dezintermediere financiară, încheiat la nivelul companiilor, dar care continuă la populaţie.

Astfel, a precizat Popa, în august creditul în lei pentru populaţie a scăzut cu 9% în termeni reali, iar cel în valută cu 4%, în timp ce pentru companii au fost înregistrate creşteri.

În ceea ce priveşte limitarea creditului în valută, viceguvernatorul BNR a spus că este o „luptă” bazată pe educarea publicului consumator de produse financiare, ca să conştientizeze riscurile, cât şi pe parteneriatul cu băncile, la riscurile care se expun.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.