EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Direcţia de Impozite a Primăriei Piatra Neamţ, destabilizată de „taxa Pinalti” şi nepotisme

– Un angajat acuză că directoarea a luat concursul după ce a primit subiectele prin telefon, că are prea puţină experienţă şi că induce o stare de haos în instituţie

– Şeful biroului personal este o absolventă de facultate de muzică, pe motivul ca e nora unui avocat cunoscut, iar şeful birou juridic nu prea câştigă procese

Un angajat al Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Piatra Neamţ face un adevărat rechizitoriu al acestei instituţii, acuzând promovarea unor persoane incompetente în funcţii de conducere şi generarea unui haos.

Sub numele de Octavian Popârda, acest angajat se plânge pe www.domnuleprimar.ro, la 2 octombrie, în speranţa că neregulile vor fi îndreptate. Punctul de vedere exprimat public este clar în favoarea unei doamne Bodnărescu, care a înlocuit-o, iniţial, pe Rodica Zelincă la conducerea Direcţiei, şi este foarte virulent la adresa domnişoarei Jitianu, numită ulterior în această funcţie.

„După ce doamna Zelincă a distrus instituţia şi şi-a bătut joc de banii şi salariaţii acesteia, ai instituţiei, nu ai dânsei, aţi obligat-o pe doamna Bodnărescu s-o înlocuiască, într-o perioadă extrem de grea din toate punctele de vedere şi, cu toate impedimentele, doamna Bodănrescu s-a străduit să conducă această instituţie, cu demnitate, cu devotament, a reuşit să formeze o familie cu toţi angajaţii instituţiei şi, când a expirat perioada interimatului, aţi promovat într-o funcţie aşa de mare şi importantă o domnişoară în vârstă de vreo 30 de ani, numită peste noapte şef birou de către d-na Zelincă, fără nici un fel de experienţă în a lucra cu oamenii (oameni însemnând salariaţi şi public).

Deja în 2-3 luni de când i-aţi oferit pe tavă un post atât de mare pentru o persoană fără experienţă în lucru efectiv cu publicul, unde cred că ar trebui şi un examen psihologic pentru asemenea funcţie, domnişoara Jitianu a creat un haos total în instituţia aia. Fără exagerare, nu mai are mult şi o depăşeşte pe d-na Zelincă.

Aceşti salariaţi lucrează într-un stres cumplit din cauza domnişoarei director. Este instabilă emoţional (adică acum te cheamă la ea în birou şi face instrucţie cu tine, mai încolo te cheamă şi-şi cere scuze şi-o apucă plânsul), nu este consecventă, nu ştie să ia decizii, se ceartă cu toată lumea.

Şi să lucrezi cu publicul, public format din toate categoriile sociale, nu e uşor deloc şi să mai ai şi un şef isteric, condus pe la spate de nişte persoane fără prea multă şcoala, care bagă zâzanie între colegi, care-i dictează ce să facă, cum să se impună ţipând la subalterni şi cum să scrie şi ce să scrie în propunerile pentru şedinţele de consiliu, nu poţi să faci faţă şi clachezi.

Şi până la momentul numirii în funcţie, d-ra Jitianu nu s-a evidenţiat în niciun fel, a refuzat orice prezentare la şedinţele de consiliu, refuza orice contact cu personalul din primărie, rugând-o pe d-na Bodnărescu, director interimar atunci, sau pe d-na Diaconu, şef serviciu înlocuitor atunci, întrucât nu dorea să-şi asume nicio responsabilitate.

Până la data numirii în funcţie, nu a stat niciodată până la orele 16,30, din contra, pleca pe la orele 11-12, iar acum face instrucţie cu toată lumea”, se spune în sesizarea respectivă.

Modul în care s-a desfăşurat concursul pentru şefie este şi el acuzat de respectivul angajat. „Salariaţii ştiu modul cum a câştigat dânsa acest concurs, dându-i-se subiectele pentru concurs prin telefon şi formulate de aşa natură, exact în domeniul contabilităţii, domeniu specializării d-rei Jitianu”, se mai afirmă pe domnuleprimar.ro.

Dar acuzaţiile nu se opresc numai la adresa domnişoarei Jitianu. „Ne întrebăm: cum poate conduce o instituţie publică de o aşa mare importanţă pentru bunul mers al oraşului nişte persoane cu prea puţina experienţă în domeniu, astfel: director – cu trei ani vechime; şef serviciu contabilitate – inspector asistent, care nu e în stare să facă singur o situaţie contabilă sau de orice natură, fără ajutor şi fără să fie întors de nu ştiu câte ori; şef birou personal – absolvent de facultate de muzică, cu vreo 2-3 ani vechime, pe motivul ca e nora nu ştiu cărui cunoscut avocat.

Doamna care răspunde de personal ţine legătura cu personalul doar trimiţându-le prin registratură hârtii şi decizii; şef birou juridic – fără prea multe procese câştigate. Întrebaţi-o pe d-ra director la câte procese sau la câte adunări de creditori a participat anul acesta d-na şef birou juridic; şi în ultimul rând, şi n-ar trebui să fie aşa, şef serviciu persoane juridice şi fizice – fost director interimar, înlocuitorul directorului suspendat penal, care are experienţă suficientă, pornind de la ghişeu, mers în teren, persecutată de d-na Zelincă – şi este înlăturată de ceilalţi şefi, luându-se decizii fără ştirea dânsei.

S-a ajuns să nu poţi intra în biroul directorului sau al şefului de birou personal, lipindu-se pe uşi bileţele cu menţiunea «nu deranjaţi»”, se mai spune în sesizare.

Un comentariu la această plângere completează acuzaţiile. „Ca cetăţean plătitor de taxe al acestui oraş m-am lovit şi eu de nesimţirea şi tupeul celor de la taxe şi impozite. Vreau să zic că sunt câteva specimene acolo (mă refer la angajaţii de la ghişeu) care nu ştiu cum îi cheamă cu buletinul în mână. Nu e de mirare că domnişoara director face instrucţie cu ei. Cât despre rezolvatul problemelor în «linişte şi pace», asta doar la biserică se face. Trebuie daţi afară”, spune, la 5 octombrie, o persoană care se semnează Titi Dumitrescu.

Serviciul Comunicare răspunde acestei sesizări, în numele primarului, că s-a luat la cunoştinţă şi că „problemele ridicate vor fi analizate şi verificate de reprezentanţi ai Primăriei municipiului Piatra Neamţ, din cadrul compartimentului Audit Intern şi Biroului Resurse Umane”.

Totul a început cu „taxa Pinalti”

Instituirea şi încasarea nelegală a aşa-numitei „taxe Pinalti” în Piatra Neamţ a generat numeroase probleme financiare pentru bugetul municipalităţii, care este nevoit să o returneze după ce a cheltuit-o, dar şi în rândul personalului Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Piatra Neamţ.

Este vorba de calcularea şi impunerea taxei de nefolosinţă a terenului pentru suprafeţele din domeniul public pe care se află reţelele de utilităţi publice, în mod nelegal, contrar Codului Fiscal în vigoare. Pentru reţelele de gaze naturale şi curent electric, Primăria are de returnat circa 136 de milioane de lei noi pentru care au fost emise titluri executorii anulate ulterior de instanţe, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Petrom are de recuperat, de asemenea, circa 4 milioane de lei.

Pentru evitarea creşterii datoriei prin adăugarea penalităţilor de întârziere, Primăria nu mai ştie cum să solicite eşalonarea plăţilor sau chiar realizarea de noi credite pentru achitarea debitelor. În plus, pentru seria de procese pe care le-a generat instituirea „taxei Pinalti”, Primăria are de plătit cheltuieli de judecată imense.

Pe lângă problemele financiare, Direcţia de Taxe şi Impozite a fost destabilizată de inculparea unui număr mare de angajaţi. În urma plângerii penale depus de E-On la data de 1 august 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie a cercetat penal şase persoane din structura acestei direcţii, pe care le-a trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în forma calificată. Din momentul începerii urmăririi penale, Rodica Zelincă, şefa Direcţiei, a fost suspendată din funcţie, iar apoi a fost înlocuită definitiv.

Alături de ea, DNA i-a inculpat pe Cătălina-Mirela Bordea, Cristian Sabin, Vespasian Puiu Fecic, Ion Borcea şi Elena Avram. După judecarea fondului la Judecătoria Piatra Neamţ, singurele condamnate au fost Rodica Zelincă şi Cătălina-Mirela Bordea, pentru o faptă comutată în neglijenţă în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată.

Deşi pedepsele cu închisoarea pronunţate au fost suspendate, cele două au fost condamnate să plătească în solidar cu municipalitatea, prin primar, sume uriaşe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata