Economia Rusiei, afectată de scurgeri masive de capital şi de inflaţie

Preţul petrolului a scăzut sub 100 de dolari pe baril, ameninţând economia Rusiei, ţară exportatoare de petrol, semnalează ziarele moscovite de miercuri (05 octombrie 2011).

Valuta naţională rubla s-a devalorizat ajungând la nivelul din august 2009, iar la problema inflaţiei se adaugă scurgerile masive de capital, care au atins 50 de miliarde de dolari de la începutul anului.

Starea economiei mondiale se va înrăutăţi în viitorul apropiat, Rusia urmând să fie afectată la începutul anului 2013, consideră experţii citaţi de Nezavisimaia Gazeta.

Europa şi SUA nu au ştiri îmbucurătoare, iar agenţiile de rating aşteaptă al doilea val al crizei mondiale. „Este evident că în Vest a început o nouă criză. Cum va lovi asupra Rusiei?

Cele mai dezvoltate economii vor înregistra o creştere de 1,5%, ceea ce este destul de rău. Aceasta înseamnă că cererea de materii prime va fi destul de scăzută şi, concomitent, se vor reduce şi preţurile la mărfurile exportate de Rusia”, a arătat Pavel Medvedev, membru în Comisia pentru pieţe financiare a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Preţul petrolului a scăzut sub pragul psihologic de 100 de dolari pe baril, iar acest trend descendent ameninţă bugetul Rusiei pe 2012, ţara fiind un important exportator de petrol, semnalează Gazeta.

Riscul recesiunii a cuprins întreaga lume, avertizează agenţiile Standard & Poor’s şi Goldman Sachs. Bugetul Rusiei pentru următorii trei ani este constituit pornind de la prognoza unui preţ mediu al petrolului de 100 de dolari barilul în 2012, de 97 de dolari în 2013 şi de 101 în 2014.

Fostul ministru al finanţelor Aleksei Kudrin declara în septembrie că reducerea preţului petrolului va trebui compensată de următorul guvern prin majorarea impozitelor.

Scurgerile de capital din Rusia au atins în al treilea trimestru al anului 18,7 miliarde de dolari, relatează Kommersant cu referire la datele publicate de Banca Naţională a ţării.

Este o cifră şocantă, notează cotidianul economic, amintind că ultima prognoză privind scurgerile de capital era de 36 de miliarde pe întreg anul, în timp ce la început de octombrie au atins deja 50 de miliarde de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.