EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Foştii şefi din Transporturi nu mai rabdă tăcerea. Cât e şpaga?

0

– Ludovic Orban spune că i s-ar fi propus mită, „că aşa e mersul”.

Acordarea şi derularea contractelor la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) se face deseori prin dare şi luare de mită de la constructorii care deţin contracte sau care participă la licitaţii, potrivit declaraţiilor unor angajaţi ai companiei. Unii miniştri acceptă că s-au lovit de astfel de situaţii, alţii susţin că nu, scrie România Liberă.

„Dacă ar şti lumea ce se întâmplă cu banii, ne-ar pune pe toţi (Compania de Autostrăzi – n.red.) la zid”, se exprima acum un an şi jumătate Alin Goga, demisionar la acel moment din func-ţia de director juridic al companiei. El a  intrat la începutul lui 2010 într-un război cu conducerea de atunci a Ministerului Transporturilor, care îl suspecta că a oferit presei informaţii privind modificarea pe sub masă a contractului de concesiune semnat cu Vinci pentru Comarnic-Braşov. Goga a mai afirmat atunci că în incinta ministerului se introduceau sume de ordinul sutelor de mii de euro menite să ungă acordarea contractelor. Declaraţiile făcute în mai 2010 au fost inserate într-un reportaj difuzat zilele trecute de un post de televiziune şi au fost comentate de cei doi principali miniştri ai Transporturilor de după 2006, respectiv Ludovic Orban şi Radu Berceanu.

„Pot să vă spun din discuţiile cu constructorii că la CNADNR exisă practici  în care se solicită comision la încheierea contractului”, a spus fostul ministru, adăugând că o singură dată, la începuturile sale la minister, un constructor i-a oferit mită. „La început a venit un constructor la mine şi să îmi spună că dacă sunt de acord cu semnarea contractului, beneficiez de o sumă de bani”, a povestit Ludovic Orban. El a adăugat că l-a întrebat pe constructor de ce îi oferă bani dacă acesta câştigase licitaţia, la care constructorul i-ar fi răspuns: „aşa e mersul”.

Intrebat cât este comisionul la CNADNR, fostul ministru a afirmat că acesta „în general variază de la contract la contract”. Cei care ar putea să clarifice aceste lucruri sunt procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre care Orban nu a auzit „să fi făcut vreo anchetă formidabilă”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.