EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

George Soros, noul aliat al „indignaţilor de pe Wall Street”

Aflată în a treia săptămână de proteste, mişcarea anti-capitalistă „Occupy Wall Street” (Să ocupăm Wall Street-ul) a primit sprijinul cel puţin neaşteptat din partea miliardarului George Soros.

Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă la ONU, că îi priveşte cu simpatie pe manifestanţi şi opiniile lor, adăugând că le înţelege sincer reacţia, scrie Le Figaro în ediţia de marţi (04 octombrie 2011).

Răspunzând unei întrebări despre manifestanţii care au încercat să blocheze Podul Brooklyn la sfârşitul acestei săptămâni şi care au facut apel la organizarea de noi proteste, miliardarul a spus că o mare parte din furia manifestată de protestatarii anticapitalişti, precum şi de ultraconservatorii din cadrul „tea party”, vizează în primul rând acţiunile băncilor.

El a vorbit şi despre soarta proprietarilor de întreprinderi mici, pentru care dobânzile au urcat de la 8% la 28% după criza din 2008. „Şi pentru că depindeau de acest credit pentru a-şi gestiona întreprinderile, mulţi dintre ei au fost nevoiţi, în realitate, să îşi înceteze activitatea”, a continuat el.

„În acelaşi timp, hotărârea de a nu injecta capital în bănci, ci, în realitate, de a le scăpa de activele neperformante şi a le permite să iasă din gaură, lasă băncile cu super-profituri şi le permite să ofere super-bonusuri”, a adăugat miliardarul.

Afirmaţiile lui Soros sunt surprinzătoare. Miliardarul american a denunţat întotdeauna actualul sistem financiar, nefast, după părerea lui, pentru economiile ţărilor în curs de dezvoltare, şi totuşi aceste opinii sunt singulare.

Într-adevăr, George Soros a acumulat o avere imensă din speculaţii prin intermediul fondului său de investiţii Soros Fund Management. În septembrie 1992, el a mizat împotriva lirei sterline şi a câştigat peste un miliard de dolari la Bursă. La prima vedere, parcursul urmat de acesta nu cadrează cu lupta protestatarilor împotriva cupidităţii.

Investitor miliardar, dar şi important filantrop, George Soros este un om al paradoxurilor. Situat pe locul 7 în clasamentul Forbes pe 2011 al celor mai bogaţi americani, cu o avere estimată la 22 de miliarde de dolari, fondator şi consultant al fondului de investiţii Quantum Fund cu sediul în paradisul fiscal al Antilelor olandeze, el sprijină şi finanţează în acelaşi timp, de multă vreme, dezvoltarea societăţilor democratice şi deschise, mai ales cele din ţările Europei de Est, prin intermediul Fundaţiei sau al Open Society Institute, creat de el.

După ce au obţinut sprijinul lui George Soros, manifestanţii speră să-l primească în această săptămână pe cel al principalelor sindicate americane, ceea ce este foarte important pentru continuarea mişcării lor.

Mişcarea „indignaţilor de pe Wall Street” ia amploare şi se extinde la nivelul întregii ţări. Ea beneficiază de sprijinul mai multor celebrităţi, printre care Susan Sarandon, rapperul Lupe Fiasco, Yoko Ono, regizorul Michael Moore.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata