EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Guvernul de la Berlin acţionează ca România şi Bulgaria să facă în 2011 un pas important spre aderarea la Schengen

0
Guvernul federal de la Berlin acţionează şi speră în acelaşi timp ca România şi Bulgaria să facă chiar din acest an un pas important pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen, a declarat, miercuri, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, într-o conferinţă de presă comună cu omologul român, Teodor Baconschi, aflat în vizită de lucru la Berlin.

„Am fost ieri în Olanda şi am avut discuţii corespunzătoare. Nu este nimic secret, a fost o vizită publică în cadrul căreia a fost reluat acelaşi mesaj şi anume: guvernul federal acţionează şi speră, în acelaşi timp, ca România şi Bulgaria chiar din acest an să facă un ulterior pas important pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen.

Asta presupune că trebuie să existe o decizie unanimă, a tuturor partenerilor UE. Lucrăm în acest sens, astfel încât, până la Consiliul European de iarnă, să avem o soluţie în acest an (…) Aceasta este o parte a priorităţilor noastre”, a spus ministrul Westerwelle.

De asemenea, el a arătat că a discutat acest subiect nu doar în Olanda, ci şi cu alţi parteneri european şi s-au anunţat nişte iniţiative pentru ieşirea din această dificultate de moment în privinţa aderării celor două ţări la spaţiul Schengen.

„Pentru noi este destul de clar că trebuie continuate eforturile şi progresele în domeniul combaterii corupţiei şi a crimei organizate. Mă bucur că domnul ministru (Baconschi n.r.) a reafirmat aceste lucruri, asigurându-ne că aderarea la Spatiul Schengen reprezintă un crez al Guvernului român”, a mai evidenţiat ministrul german.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAE român, ministrul Baconschi a subliniat cu ocazia întrevederii cu omologul de la Berlin că ţara noastră este pregătită să asigure securitatea graniţelor externe ale UE, aşa cum a fost confirmat şi la Consiliul JAI din iunie 2011.

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat speranţa că statele care îşi menţin încă rezerve faţă de aderarea României la spaţiul Schengen vor lucra pentru o soluţie de compromis, conformă cu regulile şi acquis-ul comunitar.

Totodată, conform comunicatului menţionat, ministrul Baconschi a transmis mulţumiri pentru sprijinul şi abordarea constructivă a Germaniei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.