Guvernul cere bani europeni pentru şomerii de la Nokia

0
Premierul Emil Boc a mandatat-o pe ministrul Muncii, Sulfina Barbu, să plece joi la Cluj pentru a discuta cu partenerii sociali şi cu Agenţia de Ocupare şi Formare Profesională posibilitatea accesării Fondului european de ajustare la globalizare pentru reconversia profesională inclusiv a viitorilor şomeri de la fabrica Nokia de la Jucu.„Am mandatat-o pe doamna ministru Sulfina Barbu pentru a ajunge mâine la Cluj şi a discuta cu Agenţia de Ocupare şi Formare Profesională de a discuta cu patronatele şi sindicatele din Cluj inclusiv cu cei de la Nokia condiţiile de accesare a Fondului European de Ajustare la Globalizare”, a spus miercuri premierul Emil Boc.

El a menţionat că Guvernul are nevoie de o cofinanţare de 30-35% şi „obiectivul Guvernului este să obţinem bani europeni pentru sprijinirea angajaţilor de la Nokia”.

La şedinţa de guvern de miercurea viitoare Sulfina Barbu va trebui să prezinte o informare cu privire la negocierile care vor avea loc şi la modul cum Ministerul Muncii se poate implica pentru „rezolvarea problemelor legate de decizia Nokia”.

La rândul ei, consilierul de stat Andreea Paul-Vass a precizat că joi va avea o întâlnire cu creatoarea de modă Irina Schrotter, interesată să preia o parte din fabrica pe care Nokia o închide. „Nu este singura investitoare cu care port aceste dialoguri”, a precizat consilierul premierului. In loc sa asambleze telefoane mobile, cei aproape 2.000 de angajati de la Nokia Romania ar putea invata sa coase bluze si rochii de seara, conform propunerii Irinei Schrotter. „Am putea intra in niste hale care sa fie puse la dispozitie de Nokia sau statul roman, am putea aduce tehnologie, am ajuta si la reconversia personalului de acolo”, afirma Schrotter.

Ea spune ca mare parte din cei 2.000 de angajati care ar urma sa ramana someri s-ar putea califica in meseria de lucrator in confectii. Numai sa vrea acest lucru. „Probabil erau multi asamblori si asta inseamna ca au manevrabilitatea necesara. Astfel ca, daca au bunavointa, pot sa faca si meseria pe care noi le-o oferim”, a declarat creatorul de moda.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.