Maşinile olandezilor surprinşi la volan cu peste 1,3 g alcool/l de sânge vor fi echipate cu etilotest antidemaraj

0

 Conducătorii auto care vor fi depistaţi, de la 1 decembrie, cu un nivel al alcoolului mai mare de 1,3 g/l vor fi nevoiţi să-şi echipeze maşina cu un etilotest antidemaraj, a anunţat miercuri ministerul olandez al Infrastructurilor, citat de AFP.

„Cu programul etilotest antidemaraj, ministerul doreşte ca numărul accidentelor rutiere în care este implicat alcoolul să scadă”, arată ministerul într-un comunicat. Scopul acestei măsuri este scăderea numărului victimelor de pe drumurile olandeze, potrivit aceleiaşi surse. În 2010, circa 130 de persoane au murit în accidente rutiere legate de consumul de alcool.

Dacă etilotestul antidemaraj (EAD), conectat la circuitul de demarare al maşinii, măsoară peste 0,2 g de alcool / l de sânge, vehiculul nu mai porneşte. Nivelul maxim de alcool autorizat la volan în Olanda este de 0,5 g/l de sânge. „Nu numai că şoferul trebuie să sufle în etilotest înainte de demarare, ci şi de mai multe ori în timp de maşina rulează”, se mai arată în comunicat.

Amatorii de alcool la volan trebuie să urmeze şi nişte cursuri care să-i înveţe să separe consumul de alcool de condus. „Contravenienţii trebuie să plătească instalarea etilotestului antidemaraj, cursurile şi eliberarea unui permis de conducere special, ceea ce înseamnă 1.500 – 2.000 de euro”, a declarat AFP Elif Bagci, purtător de cuvânt al ministerului menţionat.

Sancţiunile vor fi aplicate de organismul care eliberează permisele de conducere în Olanda şi se vor adăuga la eventualele urmăriri judiciare. Dacă automobilistul refuză instalarea EAD pe maşină, permisul i se va retrage pentru cel puţin cinci ani.

În ultimii ani, programe etilotest antidemaraj au fost aplicate în numeroase ţări, printre care Franţa, Statele Unite, Canada, Australia şi Suedia.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.