Ministrul Sulfina Barbu speră că reprezentanţii companiei Nokia îşi vor respecta obligaţiile

0
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat joi, la Cluj Napoca, că doreşte să discute cu reprezentanţii companiei finlandeze Nokia despre modalitatea de implicare a acestora în reconversia profesională a angajaţilor.

Ministrul a spus că, potrivit Codului Muncii, fiecare companie trebuie să constituie un fond pentru reconversia profesională.

„De aceea doresc să am o discuţie, să văd dacă Nokia doreşte să folosească eficient aceşti bani”, a spus ministrul, exprimându-şi speranţa că reprezentanţii companiei finlandeze vor avea un dialog eficient cu partenerii sociali şi îşi vor respecta obligaţiile.

Ea a specificat totuşi că nu cunoaşte angajamentele pe care firma şi le-a luat prin contract.
„Eu nu cunosc cuantumul plăţilor compensatorii şi nu este o problemă pe care eu trebuie să o gestionez. Mesajul meu este de a exista un dialog care să ducă la protejarea angajaţilor (…) Cred că cei care au semnat la vremea respectivă contractul trebuie să răspundă, dar sunt convinsă că demersurile pe care le fac autorităţile judeţene de desecretizare va aduce clarificări”, a declarat Sulfina Barbu.

Ministrul a mai spus că proiectul care va fi depus de guvern la Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene de ajustare la globalizare pentru reintegrarea muncitorilor este schiţat şi la el se vor adăuga acum punctul de vedere al sindicatelor.

Barbu a precizat că nu ştie precis care va fi cuantumul fondurilor care vor fi atrase, dar că trebuie făcute anumite calcule foarte bine pentru că la cei 2.000 de muncitori disponibilizaţi se adaugă alte câteva sute de angajaţi care lucrau la firme cu care Nokia colabora. Ea a precizat că Germania a obţinut, acum trei ani, la disponibilizarea muncitorilor de la Bochum, 11 milioane de euro şi că România ar putea obţine între 10-15 milioane de euro.

„Aceşti bani vor putea fi folosiţi doar pentru măsuri active cum ar fi recalificarea muncitorilor, activităţile de mentorat sau orientarea lor către mici afaceri”, a spus ministrul.

Sulfina Barbu s-a întâlnit joi cu reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi autorităţilor judeţene într-o şedinţă a Consiliului Consultativ pentru a discuta posibilităţile de reintegrare a muncitorilor disponibilizaţi de la Nokia pe piaţa muncii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.