EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Mugur Isărescu: Dacă fondurile europene vor fi atrase, eu nu sunt pesimist privind creşterea economică

0
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că el nu este pesimit privind creşterea economică a României în 2012, cu condiţia să fie atrase fondurile europene.

„Dacă fondurile europene vor fi atrase aşa cum se aude că au fost realizate proiectele, să spunem, eu nu sunt pesimist pentru creşterea economică de la anul. Nu o văd în scădere, dar nu cu ea ne vom bătea.

Creşterea economică poate să fie 4% la anul, dar noi ne batem cu percepţia. Când faci proiectul, te duci cu el la finanţatorul extern şi el îţi spune: eşti realist sau nu eşti realist. Acum, dacă ne ducem cu o creştere economică neîncetinită în faţa finanţatorilor, a pieţelor, nu numai a Fondului, se uită precum se uită bancherii la tine. Îţi zic:”Nu ştiu cât de adevărat e, exporturile îţi pică”, te întreabă,”de unde ai creştere”. Spui:”

Am de la fondurile europene”.”Lasă-mă domnule cu fondurile europene”. Nu cred că percepţia legată de fondurile europene se va îmbunătăţi până când se nu vor vedea primele rezultate”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, efectele acestor fonduri sunt multiple.

„La nivel microeconomic înseamnă capitalizare. La nivel macroeconomic, nu numai că reîmplinesc rezerva Băncii Naţionale şi rezolvă obsesia care văd că se creează acum:”La anu din ce va plăti Banca Naţională datoria?”. Păi din fonduri europene şi din rezervă, din ce? Până acum din ce am plătit? Din refinanţări. Creăm lichiditate dragi bancheri, dacă tot aveţi grija lichidităţii. La dumneavoastră nici aşa, nici aşa nu e bine. Ba că e prea multă lichiditate şi dobânzile sunt jos, ba că e puţină lichiditate. Mimoza pudică. Normal, aşa e orice instituţie care îşi asumă riscuri”, a declarat Isărescu.

Acesta a subliniat că România nu are investiţii publice terminate, întrebându-se retoric,”ce valoare are o autostradă care este urmată de o gâtuire”.

„Personal, credeam că drumul spre mare este rezolvat. Am luat-o pe centura Bucureştiului, păi, de la DN1 mergi vreo 4 km, pe urmă tot în gropi intri. S-a făcut un pod frumos acolo. Nici jumătate din Centură nu s-a terminat de atâta timp într-un oraş de talia Bucureştiului. De la A1 până la A2 vreo câteva porţiuni făcute şi vreo 10 gâtuiri”, a explicat guvernatorul BNR, adăugând că se trece din gâtuire în gâtuire.

„Stai acolo. Acelaşi tip de creştere economică extraordinară: consumi benzină, consumi lubrifianţi, consumi anvelope, frânezi, te enervezi, consumi nervi, PIB-ul creşte. Asemenea activitate economică e cea mai bună creştere PIB”, a spus Isărescu ironic.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.