NATO se consideră mai credibilă după războiul din Libia

Miniştrii apărării din statele membre NATO se reunesc miercuri şi joi la Bruxelles pentru a identifica aspectele pozitive şi elementele la care mai trebuie lucrat în urma intervenţiei din Libia.

Deşi războiul nu s-a încheiat, deznodământul său este suficient de aproape şi de sigur pentru a se putea trage primele concluzii, se relatează într-un articol publicat marţi (04 octombrie 2011) în cotidianul francez le Figaro.

Succesul militar al operaţiunii a dovedit că europenii au capacitatea de a conduce o intervenţie pe care SUA s-au limitat numai să o susţină.

„Formatul european funcţionează. Este un nou modus operandi”, a declarat la Paris generalul francez Stéphane Abrial, care conduce la Norfolk (SUA) din 2009 unul dintre comandamentele strategice ale Alianţei.

El consideră că Libia „a întărit credibilitatea NATO”. Viteza de reacţie a Alianţei care a preluat conducerea operaţiunilor la numai şase zile după demararea lor, eficacitatea bombardamentelor aeriene şi precizia loviturilor care au evitat pagubele colaterale permit acesteia să iasă fortificată din această operaţiune, consideră generalul francez.

Tot el este de părere că tandemul franco-britanic nu ar fi fost la fel de productiv dacă Franţa nu ar fi revenit în comandamentul integrat al NATO în anul 2009. Această decizie a permis Franţei să devină „mai influentă”, cuplului european să fie „mai eficienť şi un transfer „mai rapid” al comenzii de la coaliţie la Alianţă.

Cu ocazia reuniunii de la Bruxelles, statele membre NATO vor analiza şi lacunele identificate în timpul desfăşurării operaţiunilor: lipsa dronelor (avioane fără pilot) şi a avioanelor de realimentare în zbor, carenţele în activitatea de culegere de informaţii şi disfuncţionalităţile apărute în succesiunea operaţiunilor de ţintire a obiectivelor.

Mai grav, contextul economic dificil şi reducerea bugetelor pentru apărare a statelor europene le împiedică să acţioneze singure în situaţii de criză. Aşa cum a arătat şi criza libiană, „istoria este o succesiune de surprize strategice”, ceea ce obligă statele „să lupte pe toate fronturile”, chiar dacă sunt slăbite financiar.

Pentru a dispune de capacităţile necesare bunei funcţionări a Alianţei în condiţiile reducerii bugetelor pentru apărare ale statelor membre, generalul francez nu vede alţă soluţie decât favorizarea „abordării multinaţionale a problemelor” şi încurajarea acordurilor între state.

Un exemplu de acord este cel încheiat între Franţa şi Marea Britanie în urmă cu un an, când cele două ţări au creat un corp comun de armată pentru misiuni speciale, au convenit să exploateze în comun portavioanele şi să colaboreze în domeniul securităţii nucleare.

Pentru generalul Abrial operaţiunile nu sunt posibile fără capacităţi şi”cea mai bună securitate este securitatea comună”. Este o deviză la care miniştrii apărării din statele NATO vor trebui să reflecteze pentru a trage învăţămintele intervenţiei din Libia şi să se pregătească pentru viitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.