EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

OCDE pledează pentru o reorientare a subvenţiilor agricole europene

0
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OCDE/ şi-a alăturat vocea miercuri partizanilor unei reorientări a subvenţiilor agricole europene, în contextul în care o bună parte dintre acestea continuă să ajungă la entităţi care nu au neapărat nevoie de ele, cu câteva zile înainte de prezentarea de către Comisie Europeană a proiectului său de reformă a PAC.

„S-a deschis o fereastră” pentru reorientarea Politicii Agricole Comune /PAC/ şi pentru a trece „de la un sprijin masiv pentru venituri spre investiţii într-un sector agroalimentar puternic şi competitiv”, a apreciat Ken Ash, directorul OCDE însărcinat cu Comerţul şi Agricultura, citat de France Presse.

Într-un raport publicat miercuri, OCDE recunoaşte că ultimele reforme ale PAC au permis reducerea distorsiunilor de pe pieţe şi că măsurile care vizează sporirea veniturilor agricultorilor au crescut în „eficacitate”. În cursul ultimilor 20 de ani, procentul sprijinului public din veniturile agricole a scăzut simţitor, trecând de la 39% în 1986-1988 la 22% în 2008-2010, din cauza reformelor, dar şi a creşterii preţurilor pentru materiile prime.

Cu toate acestea, „o parte importantă” din ajutoare ajunge „la beneficiari nedoriţi, mai exact la agricultori care nu au neapărat venituri scăzute”, a explicat OCDE. În primul rând, este vorba despre cele mai mari exploatări, care „primesc esenţialul sprijinului, în contextul în care venitul lor este superior mediei”.

Această situaţie este în mod special flagrantă în cele 15 cele mai vechi state membre ale UE, unde „cele 25% de exploatări cele mai mari aveau în 2007 un venit agricol mediu anual de circa 73.000 de euro pe fermă /28.000 de euro per unitate de mână de lucru, ceea ce reprezintă dublul salariului minim din Franţa/”.

Adică de trei ori mai mult decât venitul mediu al ansamblului de exploatări şi de 16 ori mai mult decât cel al celor 25% de exploatări cele mai mici.

Printre altele, de-a lungul anilor, o sumă tot mai mare de bani a ajuns în contul unor proprietari care nu sunt agricultori, dar care aleg într-un număr din ce în ce mai mare să îşi arendeze pământurile, subliniază raportul. Potrivit AFP, problema este cunoscută. ONG-urile protestează în mod regulat împotriva faptului că regina Marii Britanii sau mari companii agroalimentare precum grupul Nestle beneficiază de mii de euro din bani comunitari. În opinia OCDE, restrângerea acestor ajutoare „doar la cei care au nevoie de ele ar permite să se facă mai mult cu mai puţine mijloace”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.