Refugiaţii din Coreea de Nord au nevoie de noi metode de a fi ajutaţi

Nord-coreenii îşi asumă riscuri uriaşe pentru a scăpa de „Regatul Hermit”, însă periocolele nu se termină odată ce au trecut graniţa, în condiţiile în care asasinii trimişi de Phenian au ucis mai mulţi dezertori nord-coreeni în China şi Coreea de Sud în ultimele săptămâni, relatează cotidianul american Wall Street Journal /WSJ/ în ediţia de miercuri (05 octombrie 2011).

Între timp, China continuă să deporteze refugiaţii nord-coreeni înapoi în ţara lor, unde aceştia dispar în gulag. În acest context, agenţiile umanitare avertizează că RPDC alunecă din nou spre foamete şi că a venit timpul pentru a fi găsite metode pentru a ajuta un nou val de refugiaţi.

Aproape toţi cei care au evadat din Coreea de Nord trebuie să treacă prin China, în drumul lor către ţări mai prietenoase care îi vor ajuta să ajungă în Coreea de Sud.

Pe de altă parte, numărul celor care trec prin Thailanda înainte de a ajunge în Coreea de Sud a crescut de 50 de ori în doar câţiva ani, ajungând la 2.482 de refugiaţi în 2010 faţă de doar 46 în 2004. Nu se ştie însă cât de mulţi nu au reuşit să ajungă atât de departe.

Deoarece China consideră refugiaţii nord-coreeni „imigranţi economici” şi îi deportează, aceştia sunt nevoiţi să rămână în subteran până când ajung într-o ţară terţă.

Ei lucrează de multe ori în locuri de muncă prost plătite, pentru a face suficienţi bani pentru a-şi finaliza călătoria, ceea ce îi face o pradă uşoară pentru traficanţii de persoane şi oficialii corupţi.

Guvernul SUA a făcut presiuni asupra Chinei să pună capăt repatrierilor forţate. Luna trecută, activişti pentru drepturile omului au protestat în afara ambasadelor şi consulatelor chineze în 24 de oraşe din 13 ţări pentru a cere Chinei un comportament mai bun.

Cu toate acestea, China refuză în continuare să-şi onoreze angajamentele asumate în cadrul Convenţiei ONU privind statutul refugiaţilor, care ar permite Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi accesul la refugiaţii nord¬coreeni.

Având în vedere această atitudine, Coreea de Sud, Statele Unite şi alte naţiuni se pot concentra doar pe eforturile de sprijinire a ONG-urilor care ajută refugiaţii să iasă din China, ceea ce poate include finanţarea călătoriilor refugiaţilor individuali şi construirea de centre de primire în Asia de Sud-Est.

Pe de altă parte, deşi SUA sunt favorabile venirii refugiaţilor nord-coreeni, în practică primesc foarte puţini refugiaţi. Potrivit unui raportrecent furnizat de Brookings Institution, doar 25 de refugiaţi din Coreea de Nord au ajuns în Statele Unite în 2010, lucru pe de altă parte de înţeles, deoarece Coreea de Sud oferă cetăţenie automat.

Pentru unii însă refugierea în SUA ar putea fi o idee mai bună, iar simplificarea acestei opţiuni ar putea încuraja mai mulţi nord-coreeni să plece. Nu în ultimul rând, ideea de a face din ambasada SUA din Beijing un canal prin care nord-coreenii să emigreze în SUA ar putea fi, de asemenea, un mod util pentru a pune mai multă presiune asupra guvernului chinez, potrivit WSJ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.