EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Reîncep Zilele Iaşului: mult bâlci ieftin şi prea puţină sărbătoare religioasă

0

– Se apropie cu paşi repezi sărbătoarea creştin ortodoxă a Sfintei Parascheva, protectoarea municipiului Iaşi. Ziua de 14 octombrie a devenit, după iureşul din decembrie 1989, şi ziua Iaşului. Apoi zilele Iaşului, căci s-a extins an de an atât de mult încât, iată, anul acesta, manifestările care marchează sărbătorirea fostei capitale a Moldovei au ajuns să se desfăşoare aproape pe durata unei întregi luni, de pe 1 până pe 20 octombrie. Totul e o sărbătoare şi un „trai, nineacă”! Şi, dacă ne uităm puţin în jur, avem ce sărbători, nu glumă!

Programul manifestărilor dedicate aniversării oraşului acesta, cândva frumos, e afişat în detaliu pe site-ul Primăriei: pagini întregi, de zici că au muncit ăia de-au rupt să ofere publicului delicii culturale, artistice, sportive, de varietăţi etc.

De fapt autorii listei au inclus în aceasta, pe lângă cele câteva acţiuni proprii, orice desfăşurare conexă de forţe în planurile mai sus enumerate. Vezi Doamne, totul se face sub egida Primăriei şi sub oblăduirea atotputernicului Gicuţă Nichita. Cum a participat primarele la organizarea din această perioadă a spectacolelor Teatrului Naţional, de pildă, e un „mister” pe care n-am nici chef şi nici vreo sclipire de curiozitate să mi-l „devoalez”. Pentru simplul motiv că ştiu dinainte răspunsul: omul are aceeaşi legătură cu instituţia amintită precum baba cu mitraliera şi cu chiloţii de tablă. A! Pardon. Ceva tot îl apropie de teatru: ca politician şi primărete ce se află, e un actor ce n-a văzut Parisul şi, culmea, multă lume chiar îl crede!

Sub aspectul manifestărilor din stradă, sărbătoarea oraşului în care m-am născut şi am fost crescut şi în care (uneori mă întreb dacă nu carecumva din nefericire) mai trăiesc şi astăzi s-a transformat, manelistic aş putea spune, într-o agresiune vizuală, auditivă şi, în final, culturală.

Culmea, tocmai în oraşul pe care foarte mulţi dintre cei care, sub aspectul pregătirii şi al percepţiei, poate că nici n-ar trebui să deschidă gura pe acest subiect, îl numesc „capitala culturală a României”. Care cultură, monşer? Că e vai de steaua ei. Opera îşi ţine spectacolele la Casa Tineretului, Teatrul Naţional într-un cub nenorocit, filarmonica printre schele, Palatul Culturii va deveni Palatul Ţigănesc, muzeele sunt vai mama lor.

Asaltul tonetelor şi al chinezăriilor, cel al fumului de grătare, aglomeraţia insuportabilă, ţărănia, grobianismul, explozia buzunăritului şi a micilor hoţii de tot felul, restricţiile de circulaţie, toate acestea încep să semene din ce în ce mai puţin cu o sărbătoare autentică şi din ce în ce mai mult cu pâinea şi circul aruncate vulgului contra păcii sociale, din antichitate şi până azi. Şi fiindcă mai e şi an preelectoral, bineînţeles că pomana va fi şi mai consistentă la această ediţie a sărbătorilor.

Cu cele de mai sus scoase de la naftalină, câinii latră, caravana trece – toată lumea e mulţumită: prostimea are divertisment, ziarele au ce scrie, autorităţile îşi văd nestingherite de ale lor, după caz: somn, biznis, cai verzi pe pereţi. Bunăoară Bahluiul navigabil! O investiţie demnă de cascadorii râsului. În versiunea „light” a interpretării. Sau de ani grei de ocnă pentru iniţiatori, într-un ipotetic revenge comunistoid.

Ce câştig aduc aceşti bani aruncaţi în vânt? În afară de sifonarea bugetului în beneficiul unei firme a nu ştiu cui? Cu ce beneficiază ieşeanul de rând de pe urma acestei tâmpenii? Are bărcuţă să meargă cu ea la mare direct de la Iaşi? Era aceasta o prioritate? Când drumurile sunt praf, cu foarte puţine excepţii care ne-au costat cât nu fac? Când spaţiul verde e în regres permanent? Când problema CET a explodat direct în freza autorităţilor municipiului? Ei, da! Noi ne facem treaba cu Bahluiul! Şi, în general, cu ce ne punem în gând.

Hai, s-auzim de bine! Şi de mai multe sărbători. Să ne fie viaţa toată o sărbătoare! Numai nouă, celor şmecheri. Restul – aţi auzit ce-a spus Băselu, da? La muncă, nu la-ntins mâna! Sărbători fericite, fraierilor!

Ion SCUTARU

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.