EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Rusia consideră „inacceptabilă” decizia SUA de a desfăşura elemente antirachetă în apele Spaniei

0
Rusia consideră inacceptabilă decizia administraţiei americane de a desfăşura elemente ale sistemului antirachetă în apele teritoriale ale Spaniei şi avertizează că ar putea suspenda cooperarea cu SUA în acest domeniu, informează joi Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Reacţia diplomaţiei ruse intervine la o zi după ce Spania şi-a dat acordul pentru a participa la scutul antirachetă al NATO prin acceptarea în apele sale teritoriale a navelor militare americane dotate cu interceptoare.

„Considerăm inacceptabilă practica americană de a (ne) pune în faţa faptului împlinit în problema amplasării sistemului antirachetă în Europa, când se adoptă decizii fără o dezbatere colectivă, fără a se ţine seamă de opinia tuturor statelor interesate”, afirmă diplomaţia de la Moscova.

„Dacă evenimentele se vor desfăşura şi în continuare de o asemenea manieră, şansa oferită de Summitul Consiliului Rusia-NATO de la Lisabona – de a transforma apărarea antirachetă într-un obiect al cooperării – va fi ratată”, se mai arată în comunicatul MAE rus.

În plus, diplomaţia rusă afirmă că administraţia americană nu are disponibilitatea de a-i înţelege îngrijorările într-o problemă esenţială, şi anume să-i ofere Moscovei garanţii juridice că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva sa.

„Din contră, remarcăm o încercare de a extinde regiunile de desfăşurare a elementelor americane antirachetă”, arată MAE rus.

Patru vase, echipate cu sistemul de luptă Aegis, vor fi desfăşurate la baza navală americană Rota, din sudul Spaniei, cel mai târziu în 2013, a precizat miercuri premierul spaniol Zapatero în faţa reprezentanţilor presei acreditaţi la sediul NATO.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.